"С помощта на стволовите клетки, той може да се изправи, въпреки платинената протеза в крака му"
(Ефе Балчъ, 9 г.)

Майката на Ефе разказва за преживяното:

"Ефе беше дете с наднормено тегло. Смятахме, че е тромав поради завишената му телесна маса. Заради това, в известна степен, не успяхме своевременно да разпознаем заболяването му.

Не сме спирали да таим надежди, въпреки че става дума за нелечима болест. Лечението със стволови клетки беше основният избор за нас. Физическата дейност и упражнения и лечението със стволови клетки забавиха заболяването. Ефе претърпя пътнотранспортно произшествие през септември, но в момента е подвижен.

Можем да се убедим с очите си колко ефективно е лечението. Подвижността на дете с платинена протеза в крака му е невероятно събитие... Единственото ни желание е да продължим с това лечение".


Проф. Ердал Карайоз, ръководител на Центъра по регенеративна медицина и стволови клетки на Болници Liv

Какво представляват стволовите клетки?

"Телата ни се състоят от милиони клетки. Те са разположени в нашите органи, включително черен дроб, бъбреци и мозък, като изпълняват функциите на тези органи. С други думи, докато се развиваме в утробата, започвайки от ембрионален етап, някои клетки оформят функционалните клетки на органите ни и придобиват характеристики, привични за функционалността на съответния орган и съществуват като клетка на свързания орган (например черен дроб) до края на живота ни. С развитието на тези органи, малък брой примитивни, неспециализирани или пък нефункциониращи клетки като чернодробните, се установяват в тези органи. Те се наричат "стволови клетки". Стволовите клетки са налични в почти всички наши органи. Тези клетки компенсират незначителните наранявания във въпросните ни органи, по време на нашия живот. Техните основополагащи характеристики отличават съответните клетки на тъканите и органите и предпазват клетките от множество външни фактори, които биха могли да увредят органите по редица начини“.


Области на лечение:

- периферни артериални заболявания (като Болестта на Бюргер)

- хронични, критични язви на крайниците

- нелечими хронични травми

- деградация на хрущялите

- лечение на меките тъкани и рани

- пластични операции

- реконструкция на гърда

- увреждане на сухожилия

- изгаряне, заличаване на белези


Козметично приложение:

- за подмладяване и стягане на кожата

- филинг

- при лицеви травми (костни или на меките тъкани)

- при лицево-челюстна хирургия

- при лицеви деформации

- имунотерапевтично лечение (подобно на GVHD - реакция на присадката, спрямо приемателя)