Нова надежда се появи за страдащите от болестта на Хънтингтън. Вече има лекарство, което я спира. То е изпробвано в малко проучване със 46 болни в Лондон и Кембридж и е показало смайващ ефект, съобщи Би Би Си.

"Резултатът далеч надмина и най-смелите ни очаквания. Той показа, че болестта може да бъде спряна преди да е настъпило необратимо увреждане на мозъка", каза проф. Сара Табризи, която е ръководила проучването.

Болестта на Хънтингтън е рядка, но нелечима форма на деменция. Засяга 5-10 на всеки 10 000 души и се характеризира с неволни и необичайни движения и със спад на когнитивните функции. Причинява я дефект само в един ген, наречен "хънтингтин" и разположен в четвъртата хромозома. Той превръща един иначе полезен белтък в убиец на мозъчните клетки. Новото лекарство обаче засича сигналната молекула на мутиралия ген към белтъка и я унищожава преди тя да го е увредила. Така болестта се стопира.

Лекарството се доставя в тялото на болния чрез инжекция в гръбначния мозък веднъж месечно. Тестовете показали, че то се понася добре от болните и е безвредно.

Смята се, че новата терапия може да бъде адаптирана и към други форми на деменция като паркинсон и алцхаймер.