За жените на средна възраст са достатъчни само две разходки седмично, за да снижат с една пета риска от развитие на конгестивна сърдечна недостатъчност, установиха американски учени, цитирани от в. "Мейл он сънди". 

Изданието съобщава за изследване на кардиолози от университета Браун, в което те са проследили медицинските показатели на 89 хиляди жени. Всички участнички били над 50-годишни и в период след менопаузата. Ходенето снижило риска от конгестивна сърдечна недостатъчност с 20 процента, без значение дали са правили други физически упражнения. Данните за изследваните жени са били проследени в продължение на 10-годишен период, предаде БТА. 

Ходенето се отразило благоприятно на сърцето на всички, независимо от теглото им. Жените, които се разхождали веднъж седмично, понижавали с 5% риска от сърдечна недостатъчност. При всекиденвни разходки рискът се снижавал с 35 процента. Ако разходките траят повече от 40 минути, ползата от тях нараства с още 25 процента. Скоростта на ходене също е от значение, тъй като при бърз ход рискът се снижава с 38 процента.