Наистина в ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца има проблеми, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос на народния представител от БСП за България Николай Иванов.

„Какви конкретни действия и мерки за възстановяване нормалния ритъм на болницата са предприети от здравното министерство и какви мерки за изплащане заплатите на медицинските служители“, попита Иванов. Врачанският депутат изтъкна, че въпреки обявеното прилагане на оздравителен план, проблемите в областната болница се задълбочават.

Лекарите, медицинските специалисти и останалите служители продължават да чакат с месеци заплатите си и отново са на улицата и протестират. Все по-тревожна е и информацията за подадени предизвестия за напускане на лекари - ортопеди, кардиолози, лекари от отделението по образна диагностика. За последните няколко месеца са напуснали над 30 медицински сестри. Всичко това неминуемо води към поетапно затваряне на ключови отделения, към тежки и необратими сътресения в структурата на болницата.

„Очакванията на ръководството на болницата, на акционерите и на министерството на здравеопазването са до 6 месеца да има реални, ефективни резултати, доказващи стабилизиране работата на болницата и изпълнение на предначертания план за оздравяване“, съобщи Кирил Ананиев.

Той отбеляза, че проблемите, свързани със затрудненото финансово състояние на лечебното заведение са комплексни и не са от ден и два, а натрупани от много, много години. Ананиев изтъкна, че здравното министерство прави всичко възможно да съхрани лечебното заведение и ще се използват всички законови възможности болницата да продължи да работи както досега.

Министърът обясни, че за поддържането на сегашното високо качество на медицинската дейност и достигане балансираност във финансовите потоци на дружеството се предвижда преструктуриране в броя на леглата.

От 315 сега с 10-15 % намаление и достигане средна използваемост на същите в стойности над 85 %. Запазва се лекарският персонал, преструктурира се административният персонал - до 150 души. Осигурено е оптимално съотношение лекари-сестри, като съкращаването на специалисти по здравни грижи е предимно за сметка на пенсионирани служители и на служители с ниска степен на натовареност. За това ще допринесе и фактът, че се работи по постигане на договореност и с кредиторите на лечебното заведение за отсрочване на запорите.

Към настоящия момент половината от разчета за преструктуриране броя на леглата е изпълнен. Прекратени са трудовите правоотношения и в предизвестие до сега са над 50 души. Предстои със същия темп достигане на планираното редуциране, предимно на административния и нискоквалифицирания персонал.

Министър Ананиев посочи, че вече са изплатени всички дължими възнаграждения на персонала към 31 декември 2017 г. Ананиев увери, че ръководството на министерството активно ще наблюдава в краткосрочен и дългосрочен план изпълнението на плана за оздравяване на лечебното заведение с цел гарантиране на населението от областта с качествена и достъпна медицинска помощ. Според него, с тези мерки ще се възстанови доверието на хората към болницата.

Николай Иванов изрази мнение, че нищо от предприетото до този момент и от тук нататък няма да доведе до резултат, ако в мениджмънта на болницата няма капацитет и професионализъм на нивото на проблемите. Народният представител посочи, че обществото във Враца става все по-обезпокоено от липсата на адекватни действия на сегашното ръководство на болницата и най-вече на неговия директор.

„Само ще потвърдя казаните думи, наистина в управлението на МБАЛ „Хр.Ботев“ във Враца определено има проблеми, особено те се засилват сега и с прокурорската проверка и обвиненията, които са направени“, каза министър Ананиев в отговор на репликата.

Депутататът Николай Иванов.
Депутататът Николай Иванов.