Учени от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ установиха, че ресвератролът, съдържащ се в гроздето и какаото, има антивирусен ефект, съобщи сайтът Медикъл експрес.

Изследователите добавили ресвератрол в култура от човешки клетки, заразени с вирус на говежда вариола. Той е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но не е толкова смъртоносен и е удобен за експерименти. Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са блокирали размножаването на вирусите, предаде БТА.

Опити с маймуни установили, че ресвератролът е ефикасен и срещу вируса на маймунската вариола, който поразява и човека. Болестта причинява смърт при 10% от заразените.

Ресвератролът е вещество, което се синтезира в някои растения за защита от паразити, бактерии и гъбички.