Учени от Швеция и Финландия са разграничили пет типа диабет, давайки надежда за по-точна диагностика и специфично насочено лечение, съобщи Би Би Си.

Традиционно диабетът се разделя на тип 1 и тип 2.

Медицинската класификация на болестта не е осъвременявана от 20 години. Диагностиката продължава да се базира основно на измерването на нивата на кръвната захар, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Диабет тип 1 обикновено се проявява в детска възраст. Характеризира се с дефицит на инсулин, причинен от автоимунна атака срещу инсулиновите фабрики в  тялото - бета-клетките на панкреаса.

Диабет тип 2 се смята за болест на нездравословния живот. Проявява се в по-късна възраст и се характеризира с недостатъчно производство на инсулин в резултат на повишените нужди от хормона при затлъстяване и резистентност към него.

Сегашното изследване, публикувано в сп. "Лансет",  обрисува доста по-сложна картина. За целите му специалисти от университета на Лунд в Швеция и Института за молекулярна медицина във Финландия са анализирали данни от 4 кохортни проучвания с общо 14 775 души, наскоро диагностицирани с диабет. Специалистите са проучили шест показателя, отразяващи ключови аспекти на различните типове на болестта - развитие, лечение и поява на усложнения.

Въз основа на резултати са разграничени пет типа диабет - три тежки и два леки:

- Група 1 - тежък автоимунен диабет като класическия диабет тип 1. Болестта се проявява в ранна възраст при привидно здрави индивиди, чиято имунна система обаче ги прави неспособни да произвеждат инсулин.

- Група 2 - тежък инсулинодефицитен диабет. При тази форма отначало има сходство с болните от диабет тип 1 - те са млади, със здравословно тегло и не произвеждат инсулин. При тях обаче имунната система функционира нормално. По сегашната класификация хората от тази група се диагностицират с диабет тип 2, тъй като липсва автоимунно заболяване. Авторите на изследването допускат, че в случая проблемът се дължи на неправилно функциониране на бета-клетките.

- Група 3 - тежък инсулинорезистентен диабет. Болните в повечето случаи са с наднормено тегло и произвеждат инсулин, но тялото им не реагира на хормона.

- Група 4 - лек диабет, свързан със затлъстяване. Тази форма е налице при хора със сериозно затлъстяване, които обаче метаболитно са по-близо до нормалното състояние в сравнение с група 3.

- Група 5 - лек диабет, свързан с възрастта. Симптомите се проявяват в по-късна възраст в сравнение с останалите групи и болестта протича по-леко.

Специалистите отбелязват, че изследването е важна крачка напред към по-прецизна диагностика и персонализирано лечение, съобразено със специфичните характеристики на всяка от формите на болестта за предпазване от усложнения, които варират според групите.