Добрата стойка е много по-важна, отколкото си мислим. Неправилното стоене или седене означава, че мускулите и ставите ни не функционират правилно през цялото време и може да причинят хронична болка, атрофия, всякакъв вид ставни възпаления и контузии, проблеми с дишането и храносмилането и прочие телесни дискомфорти. Вратът и гърбът са най-честите потърпевши от неправилната стойка, която на всичкото отгоре не е особено привлекателна.

С какво да помогнете на болките във врата и гърба?

1. Ходете с удобни обувки

Стъпалата са основата на цялото тяло, затова правилното развитие и грижа за мускулите и ставите им са ключът към добра стойка. Най-естественото нищо за хората е да ходим боси, когато времето позволява. Обувките на ток и тези с дебели подметки са първите неща, от които трябва да се откажете.

2. Добавете калций в диетата

Калцият е изграждащото вещество на костите. Колкото повече остаряваме, толкова по-чупливи стават те. Ако имаме силен скелет, това ще помогне на правилната стойка и ще избегнем всякакъв тип неудобности и болка, причинени от неправилни пози. Затова яжте храни, богати на калций. Такива са млечните продукти, ядките, бобовите култури.

3. Приемайте витамин D

Костите имат нужда от този витамин, за да абсорбират по-добре калция. Може да си го набавяте с храна и чрез слънчева светлина, но ако тези два източника не са достатъчни, приемайте го под формата на хранителна добавка.

Целия текст четете на mila.bg