Психолозите твърдят, че бъркотията в гардероба води до хаос в главата и сърцето, определя настроението, прави ви неорганизирани и дори причинява депресия. Британският в. “Дейли телеграф” публикува съвети на специалисти, чрез които да се отървете от натъпканите шкафове с безполезни тоалети, които всъщност не обличате, и да запазите само ценното и елегантното.

Да си купуваш дрехи, е приятно, а пазарите, супермаркетите и бутиците гъмжат от евтини, но често некачествени и грозни предложения. Изкушили сте се да напълните гардероба си с тях, а после сте ги забравили.

Първата стъпка: отделете настрана тези несполучливи творения на сезонната мода и оставете само качественото облекло, в което се чувствате добре, съветва модната блогърка Дойна Чиобану. Това може да са няколко чифта джинси или панталони с хубава кройка, които ви стоят добре, и пуловери от фино мерино или кашмир. Те са елегантни и никога не излизат от мода. Освежете ги, като ги дадете на химическо чистене или ги изперете с ароматен препарат и ги изгладите.

С останалото бъдете безмилостни.

Не страдайте по развлечената жилетка от вълна на топчета и дънките с неподходящ дизайн, които подчертават дефектите ви. Правилото е “Ако не съм обличала нещо една година, махам го”, казва манекенката Лила Парсън.

“Не се привързвайте твърде към някакви си парцали, в живота има по-важни неща”, допълва стилистката Лора Джаксън. Попитайте се: Ако пазарувах сега, щях ли да купя това? При отговор “не” - махнете го.

Има различни начини да се отървете от ненужните одежди. Лила например дава на племенниците си това, което си харесат.

Можете да го предложите и на приятели или да го дарите на хора в нужда – за какво са благотворителните кампании.

Ако дрехата е запазена или маркова, опитайте се да припечелите, като я предложите в някой сайт или магазин втора ръка.

Има и такива облекла, които стават само за кофата с боклук. Изхвърляйте смело и без колебание!

Важен начин да избегнете планините от ненужни дрехи е да се научите да пазарувате, иначе и след прочистването пак ще се изправите пред задръстен гардероб.

Не залитайте по евтините, но долнокачествени ментета, купете едно вместо три.

По-добре е, ако имате възможност, да дадете някой лев повече – ще носите качествената дреха по-дълго, по-често и с по-голямо удоволствие.

Избягвайте да пръскате пари за тоалет, предназначен за един-единствен повод, който никога повече няма да облечете. Избирайте костюма или роклята за сватба или годишнина така, че да можете да го ползвате отново, дори и да се наложи малка поправка.

Да се сдобиваш с нещо, което не ти е по мярка, също е неразумно. Хората често купуват дрехи с неподходящ номер, защото им харесват, а размери няма. Планират да отслабнат или да ги стеснят. Това обаче обикновено не става и ги подхвърлят насам-натам, без да ги облекат. Съветът на специалистите е да избирате само онова, което можете да носите веднага.

Най-ефективният начин да пазите гардероба си от претъпкване и хаос е да се освобождавате от някоя дреха всеки път, когато купувате нова. Организирайте го по предназначение на облеклата, превърнете го в място, където лъха на чисто и нищо не застоява.

ПРАВИЛА РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА

1. Махнете от гардероба дрехите, които рядко или никога не обличате, раздайте ги, продайте ги или ги хвърлете.

2. Не купувайте тоалет само за едно-единствено официално събитие.

3. Не вземайте облекло, което не ви е по мярка, с надеждата някак си да го пригодите.

4. Когато прибирате в гардероба нова дреха, освободете се от някоя стара.