Пълният отказ от захар все по-уверено се превръща в мода. Има хора, които смятат, че консумацията на захар е равна на сладко, но сигурно самоубийство.

Според експертите истината не е чак толкова драстична. Важно е да се знае какви вреди нанася захарта на здравето, но същевременно да не се затварят очите и за ползите от нея. От доста време захарта се смята за една от най-вредните храни. Трябва обаче да се прави разлика между тази, която се съдържа в плодовете и зеленчуците, и рафинираната захар.

Захарта се появява в Европа преди около 150 години, когато е била много скъпа и недостъпна за всеки. Тя съдържа чиста захароза, която, попадайки в тялото, бързо се разгражда на глюкоза и фруктоза и те се усвояват само за няколко минути. Поради това захарта е отличен източник на енергия.  Рафинираната захар  е прост, лесноусвоим въглехидрат, който няма биологична ценност, но е доста калоричен - 100 г дават 374 ккал. Важно е да се отбележи, че човешкият организъм няма абсолютно никаква нужда от такава от захар. Според данни от различни изследвания в страни от Европа, Азия и Америка дневно хората консумират между 70 и 190 г захар. А нормата на Световната здравна организация е 30-50 грама.

Целия текст четете на mila.bg