Много хора се оплакват, че колкото и здрав сън да имат на Земята, литнат ли в самолет, няма заспиване. Наоколо е пълно с непознати, моторите шумят, стюардесите ходят насам натам, задачата наистина не е лесна.

Браян Кели не е типичен пътник. Той е известен блогър от Ню Йорк, захвърлил работата си на “Уолстрийт” и започнал да пише за бонусните програми на авиокомпаниите, разказва Би Би Си. Всяка година Кели прекарва 480 000 км във въздуха и затова за него е жизненоважно да спи в самолетите.

В бизнескласата спането не е чак толкова голям проблем - там човек може да се ползва с максимум собствено пространство. Но за хората в икономичната класа времето в самолета е борба къде да си сложиш лактите и как да си опънеш краката, за да можеш за малко да подремнеш.

Съществуват обаче някои тайни и хитрини, които експертите по самолетен сън са готови да споделят. Опитайте да ги приложите и е възможно при следващия ви дълъг полет неудобното кресло на икономичната класа да ви се стори поне малко по-комфортно. “Разликата между полета в първа и икономична класа е значителна - и тя се състои не само в пространството за краката”, подчертава Джейми Зайцер, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Станфордския университет.

“Работата не опира само до това, че в бизнес класата креслото може да се разположи като легло. Най-важното е, че никой не се допира до вас, никой не седи до вас. Това е изключително значим психологически аспект”, казва той.

За повечето пътешественици факторите, пречещи на съня, са отсъствието на лично пространство, сухият въздух от климатиците, турбуленциите и постоянният шум. Според Зайцер обаче истинските пречки са други две - стресът и безпокойството. “Съществува т. нар. социален стрес, когато нямате лично пространство, и физически стрес, който е реакция на неудобното самолетно кресло”, обяснява ученият.

Сънят е уникално състояние за всеки човек и универсални методи не може да има. Но Зайцер предлага две стратегии, които помагат да се намали напрежението. Първо, казва той, не зацикляйте на факта, че непременно трябва да заспите. “Ако се отървете от този тип безпокойство, това ще е сериозна стъпка към самия сън”, подчертава Зайцер.  Стюардеса от Сингапурските авиолинии приговят легла за пътниците в първа класа. В подобен лукс, който обаче не всеки може да си позволи, е много по-лесно човек да се изолира и да потъне в сладък сън.

Стюардеса от Сингапурските авиолинии приговят легла за пътниците в първа класа. В подобен лукс, който обаче не всеки може да си позволи, е много по-лесно човек да се изолира и да потъне в сладък сън.

Другата стратегия е да се абстрахирате от клаустрофобската обстановка и да си представите, че сте някъде другаде. Зайцер препоръчва като способ за подобно изолиране маска за очи, за да се изключи светлината, слушалки, които да намалят шума, и приятна музика - това блокира голяма част от окръжаващия свят. Важен елемент са удобните дрехи. Температурата в самолета често се мени - в един момент е горещо, в следващия рязко става студено. Затова е добре човек винаги да има подръка топла дреха. Никога не бива да се забравят и топлите меки чорапи.

Различните пътници намират различни решения. Някои си вземат в самолета специални възглавници и наушници. Други преди полет гълтат мелатонин, хормона регулатор на часовите ритми, натурално средство, което помага за по-лесното заспиване. Зайцер обаче предупреждава, че това е хранителна добавка и надеждните изследвания за нея са твърде малко. Мнозина са и тези, които използват алкохолни напитки за отпускане - толкова, колкото е нужно да се забрави за обстановката наоколо, или приспивателни. Има и такива, които вземат и двете, което е доста рисково. Така твърди и Бети Тески, стюардеса от 30 г.

“Случвало ми се е да виждам възрастни хора, които лежат на пода на самолета. В затъмнения салон е напълно възможно някой да им стъпи на лицето. Но такива случаи - колкото щеш”, казва тя. Тески се удивлява, че често хората се скупчват лакът до лакът на предните седалки на самолетите, докато в същото време тези на опашката са празни.

“Когато съм пътник, винаги се озъртам за празни места.

Трябва обаче да се действа бързо, защото те се заемат от най-съобразителните”, разказва Тески. Тя винаги носи със себе си голям шал, възглавница за шията и ароматични масла. “Мога да изпия едно-две алкохолни питиета, но не повече. И да погледам малко кино, за да отвлека мислите си от това, че непременно трябва да заспя”, признава стюардесата. Други съветват пътникът да си слага предпазния колан така, че членовете на екипажа да виждат, че е закопчан - така няма да се налага да бъдете будени, ако вече сте задрямали.

Браян Кели казва, че е полезно човек отрано да разбере на какъв тип самолет ще лети “Любимият ми е А380. Той е най-тих, там заспивам най-лесно”, казва блогърът. Кели съветва да се избира място до прозореца в средата на салона - по-далече от двигателя, кухнята и тоалетната. 

Това, че сте дали хиляди долари за добри места, не отменя факта, че се носите в компанията на непознати. Но ако успеете сами да си създадете усещането за някакво лично пространство и прогоните мисълта, че трябва да заспите на всяка цена, очите ще се затворят по-лесно.

Пийте много

вода при

дълъг полет,

движете се

по пътеката

Всеки час над 10 ч полет увеличава с 10% риска за здравето, показват изследвания. Най-голям е той за предизвикването на т.нар. дълбока венозна тромбоза заради дългата липса на движение, пише в. “Дейли мейл”.

Според доктор Джини Мансберт има три особено рискови групи. Първата са хората, които скоро са претърпели тежки операции. При тях запушването на кръвоносни съдове може да се случи с най-голяма вероятност. Опасност носи и възможната дехидратация в самолета.

Втората рискова група са бременните или жените, които са раждали скоро. Застрашени са също възрастните хора, тези с наднормено тегло и пушачите. Съветът към всички тях е да пият много вода по време на полета и в рамките на възможното да се раздвижват периодично по коридорите на самолета.

За да се чувствате добре в самолета, добре е седалката ви да е леко наклонена назад, така че гръбнакът да е в неутрална позиция, казва физиотерапевтката Ан Фонг. Това помага на мускулите, вените, органите и нервите да почиват максимално.