Как да избегнем газовете от боба, питат читатели на рубриката "Сила за живот"

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот.

Може да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му терапии. 

Ето как отговаря на въпроса Д-р Росица Попова:

Едни от най-обичаните храни в националната ни кухня като боба са известни и с това, че образуват много газове, как може да се избегне това - пита читател от София

Варивата са група храни с високо съдържание на белтък и комплексни въглехидрати. Те са богати на фибри, някои витамини и минерали. Съдържат и алфа-галактозиди, които са съединения на захарозата с един, два или три монозахарида галактоза. Тези олигозахариди ферментират под действието на чревната микрофлора – бактериите в червата, в резултат на което се отделя газ. Именно тези процеси създават дискомфорт - подувание, газове, спазми, при някои и диария, след консумация на боб, леща, грах, нахут и др.

Как да се спасим от страничните ефекти на тези така полезни от здравословна гледна точка храни? Много са предложенията, като част от тях идват от нашите баби и прабаби.

Кисненето на боба

в гореща вода

е първото предложение, но много често този съвет се пренебрегва от “бързане” или незнание колко време и каква да е водата. Ако киснем боба в студена вода дори за цяло денонощие, няма да получим желания ефект – незначителен процент от газообразуващите субстанции се елиминират. Смята се, че най-голямо количество от тези съединения се унищожават, след като бобът заври един път и се остави няколко часа да се кисне в топлата вода. Мнозина вярват, че колкото повече води от боба изхвърлим, ефектът ще е по-голям, но имайте предвид, че над 90% от въпросните галактозиди се отделят в първата вода. Още по-добър ще е този ефект, ако добавим и

щипка хлебна сода

към врящата вода

След като сме изхвърлили водата, богата на галактозиди, спокойно можем да сложим боба или лещата да се вари в чиста вода. Времето на варене също има значение за намаляване на газообразуващите вещества – минимум 90 минути за класическата леща и поне 2 часа за боба, а ако е на бавен огън – може да му трябват и 4 часа, но за компенсация тогава е най-вкусен.

Разбира се, при приготвянето на варивата не бива да омаловажаваме и подправките, които се включват в ястието. Тяхната цел е да успокоят стомашно-чревната система от действието на наличните галактозиди, които макар и в по-малко количество, все пак присъстват и може да създадат дискомфорт. Такива подправки са

чубрицата, джодженът,

риганът

Съветвам според вкуса си да ги слагате винаги в традиционната яхния от зрял фасул, леща и т.н. Така допълнително ще облекчите храносмилателната си система и съответно ще увеличите насладата от храната.

Съветът ми е да не отстранявате традиционните ястия от вашата трапеза поради страх от поява на чревен дискомфорт. Бобовите култури са изключително полезни за здравето и при нормални порции от тях не се пълнее. Ако имате здрав стомашно-чревен тракт, използвайте правилно малките тайни за елиминиране на газообразуващите вещества и консумирайте с удоволствие зрял боб, нахут, леща, грах.