Как да се храним, за да намалим риска да се разболеем от грип; какво меню е подходящо, когато вече сме болни от грип; трябва ли при болест човек да мине за няколко дни на чай, сокове, плодове като помощ за бързо оздравяване, питат читатели на рубриката “Сила за живот”.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот.

Може да ги задавате на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл [email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му терапии.

Доц. Дарина Найденова

Доц. Дарина Найденова
Ето как отговаря на въпросите за храненето по време на грипна епидемия доц. Дарина Найденова:

В сезона на настинките и грипа е добре да сме наясно кои фактори влияят отрицателно на имунната ни защита и съответно ни правят по-податливи на вирусни инфекции, включително на грип.

Това са физическата и психическата умора (и особено преумората), стресът, някои хронични заболявания, които си “носим” накрак.

Продължителният престой в замърсена градска среда със смог или в помещения с цигарен дим уврежда нежните реснички (т.нар. цилии), покриващи дихателните пътища и играещи важна роля в защитата на лигавиците от вирусни инфекции.

Не на последно място имунитетът се влияе силно и от храненето. Има силна връзка между добрите хранителни навици и силната имунна система.

Организмът е най-устойчив на атаките на вируси, когато му е осигурено разнообразно хранене.

Строгите диети с ограничаване на дадени видове храни и с придържане към малко калории са причина за дефицити на важни минерали и витамини – желязо, цинк, селен, витамини А и Д, омега-3 мазнини и др. Тези нутриенти (хранителни вещества) са нужни за нормалната работа на белите кръвни клетки (левкоцитите), за синтеза на антитела и изобщо за адекватна имунна функция.

Например желязото е необходимо за производството на лимфоцитите, които унищожават вируси и микроби.

Желязото влиза в

състава на най-важния

за имунитета ензим (цитохромоксидаза) и недостигът му е причина за чести инфекции и неадекватна имунна защита. Най-добрите източници на лесноусвоимо желязо са крехките меса и птици, рибата, пресните плодове.

Друг минерал с ключово значение за добрия имунитет на организма е цинкът. Той доказано намалява тежестта на симптомите при настинка и грип и скъсява периода на инфекцията. Можем да си го набавим с морски храни (риба, морски дарове), птиче месо, ядки.

Цинкът е много необходим

при започнала инфекция

Най-достъпното обяснение за това негово протективно действие е, че той активира клетките, които се борят с микробния причинител.

Селенът защитава клетките от вредното влияние на свободните радикали и противодейства на интоксикирането на организма. По този начин осигурява на имунната система идеалните условия да се фокусира за отпор и обезвреждане на болестотворни микроорганизми.

Производството на

антитела поощряват храни,

богати на витамини Е, Д, А

Богати на витамин Е са ядки, пълнозърнести храни, семена. Много важни за предпазване от грип и настинки са и витамините Д и А – те стимулират неспецифично имунната система. През този сезон дефицитът на витамин Д е актуален проблем за цялото население у нас. За компенсирането му могат да помогнат както някои храни – мазна риба, пълномаслени сирена, така и хранителна добавка.

Вкусни храни, с които можем да задоволим

нуждата от витамин А и

да станем по-устойчиви

на грипната вълна, са

тиква, моркови, спанак,

зелени салати

Приготвяйте ги с малко мазнина, за да подобрите усвояването на витамините им.

Устойчивостта към грип и други вирусни инфекции зависи и от приема на достатъчно белтъчини с храната. Добре е да си ги набавяме от разнообразни източници – кисело мляко, сирене, яйца, риба, месо, бобови храни и ядки.

При проявили се симптоми на вирусна инфекция е важно да се приемат много течности. Най-подходящи за облекчаване на състоянието и

за намаляване на

интоксикацията са

чайовете от билки

- мащерка, липа, лайка, джинджифил, розмарин, салвия - градински чай, както и плодник и семки от дюля и други, с лъжичка мед и прясно изцедени сокове от различни сезонни плодове и зеленчуци.

Може да опитате комбинации, които включват богатите на витамин С цитрусови плодове, нар, ябълка, круша, морков, цвекло, тиква цигулка. Препоръчително е да се добавят няколко капки зехтин - така се гарантира усвояването на мастноразтворимите витамини.

Ключова роля за по-безпроблемно оздравяване играят прясно приготвената питателна храна и почивката у дома - на топло в леглото.

При запазен апетит

най-подходящите храни

освен пресните плодови

сокове са топлите

домашно приготвени супи

– зеленчукова, картофена, тиквена, пилешка, борш. Добавянето на пикантни подправки в супите – люта чушка, настърган хрян или корен джинджифил, синап, чесън, както и на някои лечебни растения, използвани активно като подправки – мащерка, копър, магданоз, розмарин, спомага за отпушване на носа и облекчаване на налягането в синусите и сълзенето на очите.

Отдавна доказани и популярни средства, които също може да са ни от помощ в този момент, са

чесънът и лукът, които

пречат на грипния вирус да

превзема здравите клетки,

Това се дължи на арсенал от природни вещества (алицин, серни съединения и др.), които стимулират белите кръвни клетки при инфекция. Алицинът в чесъна се активира най-силно при смачкване (стриване) на скилидките.

Трябва ли при болест човек да мине за няколко дни на чай, сокове, плодове като помощ за бързо оздравяване?

При много висока температура и силно възпаление обикновено липсва апетит, затова при съпътстващите ги

при треска и интоксикация

преминаването на

облекчен режим с

плодове, сокове, чай

може да е от полза

Разбира се, периодът на тези ограничения не трябва да е по-дълъг от 2-3 денонощия.

Много важно е въпреки липсата на апетит да се приемат достатъчно течности и, разбира се, да се спазва постелен режим. По-продължително гладуване с плодове и чай при тежка инфекция крие сериозни рискове от влошаване на състоянието.

При мнозинството остри вирусни инфекции в рамките на 3 дни настъпва подобрение, апетитът се възстановява и човек съвсем спонтанно посяга към храната.