Канадски учени анализираха генома на вирус на хепатит В, открит в мумията на дете, починало през 16-и век в Италия, и потвърдиха, че хората страдат от тази болест от векове, съобщи АФП.

Предишното изследване на останките на детето, погребано в базиликата "Сан Доменико Маджоре" в Неапол, стигна до извода, че то е било заразено с вариола, защото по лицето имаше характерните за шарката белези, предава БТА.

Учените от университета "Макмастър" в Канада обаче успяха да открият фрагменти от ДНК на вирус в малки проби от кожата и костите. Геномният анализ разкри, че става въпрос за вируса на хепатит В, който поразява черния дроб и също може да предизвика пъпки по кожата.

Откритието потвърди, че хората боледуват от хепатит В отдавна, както и че вирусът е еволюирал малко през последните 450 години, обясни генетикът Хендрик Пойнар от университета "Макмастър", който е ръководител на изследването.

"Колкото повече опознаваме начина, по който са протичали пандемиите и епидемиите с инфекциозни болести в миналото, толкова по-добре разбираме как вирусите се разпространяват днес. Това ще ни помогне по-добре да ги контролираме" - каза Пойнар.