Експортът стигнал 1,5 млрд. лева,

2/3 от фирмите не уведомяват ИАЛ

59% от лекарствата, внасяни у нас от страни от ЕС, се изнасят обратно. По тази причина в страната продължават да липсват жизненоважни медикаменти.

За това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, асоциация “Хипофиза” и Сдружението за развитие на българското здравеопазване. Те се позовават на данни от НАП, Изпълнителната агенция по лекарствата, НСИ и Агенция “Митници”.

Според тях паралелният износ на лекарства е стигнал 1,5 млрд. лв. Контролните институции нямали координация помежду си.

2/3 от фирмите, които изнасят медикаменти, не са уведомили за това Изпълнителната агенция по лекарствата. В НАП износ са декларирали 91 фирми, но в ИАЛ са постъпили едва 33 уведомления, посочи Ваня Добрева от асоциация “Хипофиза”. Но нито една фирма не била глобена въпреки предвидените санкции от 50 000 до 200 хил. лв. “Никой в момента не следи какво се случва в бранша, фирмите са оставени да изнасят абсолютно на воля”, заяви тя.

480 проверки са извършени от ИАЛ през 2017 г., като са повдигнати 50 обвинения, реагираха от здравното министерство. И увериха, че се работи по създаването на информационна система, която в реално време ще следи количествата лекарства. При риск от изчерпване ще се спира паралелният износ.

Замисляният списък със забранени за реекспорт лекарства няма да реши проблема, смятат от асоциация “Хипофиза” и дават за пример Румъния, където за 2 г. тази мярка не постигнала ефект. Търговците трябва да сключват два отделни договора с производителите - един за лекарствата, които плаща касата, и отделен за тези, които се продават свободно. В Испания е така още от 1990 г. Там медикаментите също са много по-евтини, обясни Ваня Добрева.