Отрупани трапези, всевъзможни вкусотии и изкушения, които крият в себе си стотици калории. Така изглежда празничната картина в почти всеки дом, а сега предстои по-трудното - връщане във форма. За повечето хора това означава часове потене във фитнеса, гладуване и лишения. Има обаче по-лесен начин - с подправки. Определени билки засилват горенето на калории, намаляват апетита и детоксикират организма след натоварения му ритъм. Ето някои от тях:

Сред най-популярните детокс помощници са куркумата, джинджифилът, кориандърът и розмаринът. Други прочистващи подправки са канелата, риганът, кимионът, сминдухът, копърът, лютият червен пипер, черният пипер, карамфилът и магданозът. Освен тях в менюто си може да добавите корен от глухарче, репей, чесън и магарешки трън.

Вътрешно

пречистване с

морска сол

Бабите казват, че морската сол е лек за сто болести. Тя има повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 елемента от Менделеевата таблица. Не е учудващо, че е полезна и за изхвърлянето на токсини от организма. За вътрешната баня на тялото са необходими 4 чаши пречистена вода и 2 равни чаени лъжици морска сол. Разтворът се пие в рамките на 10 минути. 

Чесънът прочиства

черния дроб

Освен че укрепва имунната система, чесънът укрепва функциите на черния дроб, като спомага за отделянето на токсините и кара имунната система да се бори по-ефективно с бактериите и вирусите. 

Отвара от

джинджифил

Джинджифилът също е ефикасно оръжие срещу токсините. Чаят от джинджифил е полезно средство за топене на мазнини, а също така помага и при възпалено гърло. Коренът може да се консумира или суров - по малко парченце преди хранене, или потопен в гореща вода с лимон за 10-15 мин. Така ще намали апетита и ще подсили организма ви. А ако не разполагате с пресен джинджифил, сложете 1 ч.л. сух смлян прах от корена в 700 мл вода за 5 минути и пийте през целия ден. 

Кардамонът

намалява

киселинността в

организма

Кардамонът е друг мощен антиоксидант и адаптоген, оптимизира функциите на стомашно-чревния тракт. Той намалява киселинността в организма, има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. За чай от кардамон са необходими 10-15 зърна, смлени или счукани. Към тях се добавят 3 чаши вода и сместа се вари на слаб огън за половин час. Количеството се изпива за 1 ден. 

Дафиновият лист

стимулира

храносмилането

Той е познат като задължителна подправка за картофи или рибни ястия. Слабо обаче е познат като детоксикираща съставка. Почитан е още от древните гърци и римляни като свещеното растение лавър и е носител на лечебни свойства. Дафиновият лист стимулира храносмилането, грижи се за здравето на черния дроб и бъбреците. В 300 мл вряща вода се слагат 5 листа и се оставят на слаб огън за 10 мин. Прецедената отвара се пие на глътки през целия ден. За пълен ефект е добре отварата да се пие поне 4-5 дни. 

Девесилът стимулира

дейността на

бъбреците

Тази подправка и билка е популярна още с името селим. Тя стимулира дейността на бъбреците и червата и действа пикочогонно и спазмолитично. Освен това спомага за регулиране на хормоналната система. Съществува древно българско поверие, че консумацията на девесил дава на човека 9 сили. За приготвянето на чай от вълшебната съставка са необходими 1 чаена лъжичка девесил и 250 мл гореща вода. Отварата се оставя за 10 мин и се пие топла преди хранене. Важно е обаче да се знае, че чаят не е препоръчителен за бременни жени. 

Кориандърът

е диуретик

Той също е по-популярен в кулинарията, отколкото като антиоксидант. Малко хора знаят, че пресните листа на кориандъра имат диуретичен ефект, а това в добавка с пречистващите свойства на хлорофила, на който са богати надземните части на кориандъра, пречиства организма, подпомага функциите на храносмилателната система, стимулирайки перисталтиката. Чаят от кориандър премахва болки и газове. Ето как да си го приготвите: 1 чаена лъжичка счукани или смлени семена се запарват за 10 минути с чаша гореща вода. Пие се не повече от 3 пъти дневно. 

Канелата гори

мазнини

Грешно е схващането, че понеже канелата е задължителна съставка за сладкишите, е вредна. Дори напротив - тя гори мазнините и е силен антиоксидант, съдържа фибри, което помага за изчистване на организма. За да прочистите тялото си следпразнично обаче, приемайте канелата не в сладкиши, а като чай. Половин чаена лъжичка канела се залива с 200 мл гореща вода и се оставя за 15 мин. По желание може да се добави лъжичка мед, той също е детоксикиращ продукт. За отслабване с канела е важно тя да се приема сутрин на гладно и вечер преди сън. След пиене на чай с канела не бива да се консумира храна поне 1 час. 

Репеят облекчава

при запек

Той е сред най-малко популярните билки в следпразничното прочистване. Но пък е особено полезен. Репеят е отличен източник на несъдържащи скорбяла полизахариди, включително инсулин и клей. Тези съставки подпомагат храносмилането и изчистването на токсините. Освен това действат и като леки лаксативи. Това, от своя страна, помага за облекчаване при запек. Билката подпомага изхвърлянето на токсични вещества, които иначе натоварват правилната обмяна на веществата. По този начин организмът може да се освободи от натрупаните отрови и да възвърне здравословните за него килограми.