Кои храни не са подходящи за съчетаване, пита 28-годишен читател на вестник "24 часа", който разказа, че следи редовната съботна рубрика "Сила за живот" от нейното създаване.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси.

Може да ги задавате

на тел. 02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.

Отговор на въпроса от

предпоследната седмица на 2017 г.

за неподходящите съчетания от храни

дава д-р Райна Стоянова:

Оптималното храносмилане зависи от редица фактори, най-важният от които е правилното комбиниране на храните, известно с по-популярното име разделно хранене. Съблюдаването на принципите му до голяма степен удовлетворява и изискването за спазване на алкално-киселинното равновесие в организма. Не си даваме сметка, но храносмилането отнема повече енергия, отколкото например тичането, плуванено или колоезденето.

Повечето храни съдържат няколко хранителни вещества, но обикновено съотношението им е благоприятно. Почти винаги едно от веществата е доминиращо и това определя типа на храносмилателния процес. Например, ако се хапва хляб (състои се главно от въглехидрати - скорбяла, по-малко белтъчини и съвсем малко мазнини), храносмилателният процес се настройва така, че да се създадат оптимални условия за смилане на скорбялата: алкална реакция в устата, слабо кисела в стомаха и отново алкална в дуоденума и червата. На втори план започва смилането на белтъчините, където се изисква много по-кисела среда в стомаха и друго ензимно съдържание. Когато съотношението на хранителните вещества се измени - например с добавяне на месо към хляба, съотношението между въглехидрата (скорбялата) и протеините се променя и се стига до непълно разграждане и нежелани явления като белтъчно гниене и ферментация. Хората се оплакват от подуване на корема, тежест, газове. Променя се алкално-киселинният баланс и е възможно навлизане в кръвта на разпадни белтъчни продукти с потенциален алергизиращ характер.

Храната преминава през стомаха в последователността, в която е приета, стомахът се пълни постепенно – пласт по пласт. Салата, основно, десерт се разполагат в стомаха една след друга, като в зависимост от вида на храната смесването със стомашния сок отнема различно време. Ако то е твърде бавно, храната ферментира още в стомаха, в онези негови части, в които тя не е в контакт със стомашния сок. Това е причината хапване на десерт или плод за десерт да води до ферментация - стомахът е пълен и захарите от десерта или плода не могат да осъществят контакт със стомашния сок.

Лошите комбинации:

Белтъчини и скорбяла

Комбинацията, която може би най-често се среща в хранителния режим на огромен брой хора, поради което някои от тях гледат скептично на разделното хранене, най-често защото не искат да променят навиците си. Сред най-разпространените примери за подобна комбинация спадат хляб със сирене, месо с картофи, пиле с ориз, кюфтета с пържени картофи и др. Чувството на тежест в стомаха след обилно хранене може да се дължи на прекалено голямо количество храна, но е възможно да е плод на лошото съчетаване на храните с високо съдържание на белтъчини и скорбяла. Подобна комбинация нарушава киселинния баланс и затруднява храносмилането.

Скорбяла и захари

Примери са съчетаването на хляб с конфитюр, хляб с мед, хляб с течен шоколад; различни видове сладкиши, пасти, торти, кексове, понички, вафли и др. Захарите се разграждат бързо, но скорбялата – не. При едновременното приемане на двете вещества част от захарите могат да се задържат в средата на стомаха и да започнат да ферментират. Смесени с остатъци от неразградена скорбяла, навлизат в червата, където ферментацията продължава. Това причинява подуване на червата.

Скорбяла и киселини

При тази комбинация не се осъществява предварително храносмилане на скорбялата от слюнката в устата. Примери за подобни комбинации са хляб с домати, ориз с мариновани зеленчуци, картофи и кисели краставички и др.

Някои напитки също допринасят за лошото храносмилане на храни, съдържащи скорбяла, тъй като са киселинни – колата, виното, светлата бира, плодовият сок, кафето.

Белтъчини и киселини

При това единство разграждането на белтъчините се нарушава и процесът остава незавършен. Остатъците от белтъчините могат да се задържат в стомаха прекалено дълго и да започнат да се разлагат, което може да доведе до неприятен вкус в устата. Непълното смилане затруднява по-нататъшното разграждане на белтъчините в дванадесетопръстника и остатъците от белтъчините продължават да се разлагат в червата. Това е валидно при комбинация на белтъчини с продукти с високо киселинно съдържание. Примери са комбинациите месо с кисело зеле, ориз със сос, пиле с ананас, наденица с кисело зеле, маринована херинга, риба и лук, мариновани в оцет.

Мазнини и захари

И тази комбинация е неблагоприятна за храносмилането. Продуктите, които имат мазнини, не съдържат захари и обратното. Като че ли самата природа подсказва, че съчетанието не е добро. Не ни привличат ядки със сладък плод, сирене с конфитюр или шоколад.

Белтъчини и захари

Това по принцип е рядък избор, като примери за него са месо със сладък плод, риба с плодове, сладък десерт след белтъчна храна.

Комбиниране на различни

видове белтъчини

Тук е важен видът на белтъчините (животински ли са, или растителни) и тяхната концентрация. Примери за подобни комбинации са бекон с яйца, сирене с ядки, яйце с мляко, месо със сирене.

Комбиниране на различни

видове мазнини

И тук е важно да се прави разликата между животински и растителни източници. Комбинацията сама по себе си не е лоша, но е добре да се стараем да избягваме едновременното приемане на различни видове мазнини, както и да внимаваме с количеството. Храносмилателната система е неспособна да преработва прекалено голяма доза мазнини наведнъж.

Независимо от противоречивите мнения по въпроса за комбинирането на храните, всички медици сме наясно, че трудноусвоимата храна вреди. Още от древни времена хората са се замисляли за принципите на комбинирането й. Храната е изходният материал, от който се структурират клетките на нашия организъм, но със сигурност няма да има полза от храна, която не се усвоява, а води да образуване на газове и ферментни продукти.

Енергията от храната трябва да възстановява изразходваната такава и да спомага за оздравяването и регенерирането на организма. А за тази цел се налага оптимално съчетаване на продуктите според съдържанието им на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Благоприятни комбинации:

Белтъчини и мазнини

Това е естествена комбинация на хранителните вещества, тъй като в редица храни, които съдържат белтъчини, има и мазнини. Белтъчините и мазнините са съвместими и се срещат в много продукти, като обикновено водещо е количеството на белтъчините, а мазнините са по-малко. Хубавото при тази комбинация е, че мазнините забавят функциите на стомаха, така че остава повече време за по-пълноценното разграждане и усвояване на белтъчините.

Хранителните режими, които съветват да се консумира само месо (на едно ядене) са пример за подобна комбинация, при която в рамките на една-единствена храна се приемат белтъчини и мазнини.

Скорбяла и мазнини

Примери за подобни комбинации са хляб с масло, задушени картофи, задушен ориз, чипс и др.

Мазнини и киселини

Киселините имат благотворно въздействие върху мазнините, които с тяхното посредничество се разграждат по-бързо. Например малки количества лимонов сок или оцет (киселини) помагат за по-лесната преработка на храни с подчертано съдържание на мазнини. Нужно е да се внимава и да не се прекалява с употребата на големи количества киселини. Примери за подобни комбинации са по-мазна риба с лимонов сок, ядки или сирене с кисел плод, сирене с домат и др.

Захари и киселини

Подобна комбинация може да се срещне при едновременната консумация на сладки и кисели плодове например. Също така примери за подобна комбинация са киселото мляко с мед, кисело мляко със сладък плод, кисело-сладък сос и др.

Комбиниране на различни

видове скорбяла

Смята се, че едновременното приемане на различни видове храни, които съдържат различен вид скорбяла, не натоварва храносмилателната система и че подобна комбинация е добра. Примери за подобни комбинации са хлябът от смесено брашно (в което има различни видове зърнени продукти), кифли, различни видове макарони и спагети, картофени крокети (картофи и галета) и др.