Пациентите да се лекуват една година с нова молекула за сметка на фармацевтичната компания, а НЗОК да я заплаща след доказан ефект. Това предложи в интервю за БТА председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

По думите му, когато се докаже, че определен брой пациенти са излекувани или са с увеличена и подобрена продължителност на живота, тогава НЗОК да плати за иновативната терапия. Има иновативни молекули, които до този момент не са плащани в останалите държави от ЕС. Те са разрешени за употреба от тази година, а реимбурсирането им предстои от следващата година - т.е. с тях няма опит, подчерта проф. Гетов. Дали е редно България да бъде първата държава, плащаща за тях, тук е ролята на законодателя - той да реши кое е най-правилно, каза още проф. Гетов.

Ето и цялото интервю:

- Тези 32 нови молекули, за които след отпадането днес на мораториума, НЗОК ще трябва да плаща, наистина ли са "нови"?

- Те са нови за България, което не означава, че са нови за Европа, но ние работим по българското законодателство.

- Нови ли са като терапевтичен ефект?

- Някои от тях са с много добър терапевтичен ефект и с много голямо въздействие върху качеството и продължителността на живота на болния. Трябва да се разсъждава комплексно - както се мисли за финансовата страна, така да се мисли и за пациентската страна и за медицинската практика като цяло. Това са молекули, които ще се плащат от НЗОК от 1 януари 2018 г.

- Допускате ли пациентските организации да са използвани от фармацевтични фирми, за да се окаже натиск и да се отхвърли мораториума?

- Не искам и да си помисля за това. Пациентските организации трябва да кажат, а и трябва да декларират произхода на средствата, с които разполагат така, както правим ние.

- Възможно ли е да има подвеждане относно мораториума?

- При всички случаи има много емоции. За мен някои от новите молекули имат категорично положителен ефект.

- А другите?

- Не мога да коментирам.

- Твърдите, че мораториумът не е стъпка за ограничаване на разходите, но какво тогава трябва да се направи, според Вас?

- Може сега да се заплащат само молекулите, които нямат алтернатива, на следващ етап да бъдат включени молекулите, които са на втора линия на терапия - т.е. осигуряват нещо алтернативно и на трето място тези, които се прилагат в комбинации, изискват допълнителни техники за приложение и др., за да можем ние да оценим ефекта на подобни предпазни стъпки, предпазни клаузи по отношение на бюджета на НЗОК. Бюджетът на НЗОК е за всички пациенти.

Другото, което бих предложил, е всяка нова молекула да се използва в терапията и да се лекуват пациентите с нея в рамките на 1 година за сметка на фармацевтичната компания и когато се докаже, че определен брой пациенти са излекувани или са с увеличена и подобрена продължителност на живота, тогава НЗОК да плати за нея. Това е споделяне на риска, това е опит, който се натрупва и така даваме възможност за взаимно партньорство и отговорност. За нас най-добрият вариант е плащането на терапията да бъде основано на резултата или да бъде на основата на бюджет за лечение на дадено заболяване, но това са неща, които са обект на по-дълга дискусия.

- Възможно ли е за някои от новите молекули да се окаже, че България е първата държава в ЕС, която ги плаща?

- Да, знам кои са тези молекули, които до този момент не са плащани в останалите държави от ЕС. Съвсем скоро са разрешени - от тази година и предстои да се реимбурсират от следващата година - т.е. с тях няма опит. Дали е редно България да бъде първата държава, плащаща за тях, тук е ролята на законодателя - той да реши кое е най-правилно.

- Защо съсловната организация се оттегли от преговорите с НЗОК за рамков договор за следващата година?

- Имаме три условия. Настояваме за инициатива и решение на Надзорния съвет на НЗОК за увеличаване на таксата, която плаща за обслужване на рецепта за напълно платените от нея лекарства - от 2 лв. да стане 3 лв.. Другото, което искаме е да се плати поне половината от дължимото на аптеките за първата половина на ноември и третото е - да се изработи система от стимули за разкриване на аптеки в труднодостъпни и отдалечени населени места по подобие на схемата, която е въведена за общопрактикуващите лекари и лекарите по дентална медицина.

- НЗОК ли трябва да изработи системата за стимули?

- Да, касата трябва да я изработи и да я договори с нас, защото е в нейните задължения да осигури достъп на пациентите до лекарствена терапия.

- Каква би могла да бъде подобна стратегия?

- Това, което НЗОК може да направи, е да увеличи тази такса за обслужване на рецептите, да осигури някаква част от оборудването на аптеките, да осигури компютрите или да поеме интернет връзката на аптеката, може да поеме някаква част от разходите за транспорта на персонала и други неща, които са направени за останалите изпълнители на услуги.

- Какъв процент от живеещите в отдалечени места хора нямат достъп до аптеки?

- В 86 общини на страната няма нито една аптека, сключила договор с НЗОК.

- Настоявате спешно да се създаде борд за лекарствена политика към премиера с хора, които не лобират. Какъв трябва да бъде бордът - консултативен орган или да взима решения, имащи задължителен характер?

- Орган, подпомагащ премиера във взимането на решения, защото очевидно лекарствата са политика. Освен това, бордът трябва да работи с консенсус, защото виждаме, че в определени моменти започват да доминират други интереси по отношение на лекарствата.

- Кой ще гарантира, че в този борд няма да влезе човек, лобиращ за определени производители или фирми?

- Това ще бъде отговорност на премиера.

- Кой ще посочи членовете на този борд?

- Ние също можем да посочим членове, стига да бъдем питани. Досега не сме имали среща нито с министъра, нито с премиера.

- В другите европейски държави към премиера има ли подобни бордове?

- Не, но там нещата са решени законодателно и в един и същи месец не се гласува и отменя мораториум.

- Практиката с неплащането на дължимите суми към аптеките в края на годината се оставя за началото на следващата година, защо сега реагирате?

- Ние всяка година реагираме навреме, но всяка година се отблокират средства от резерва на НЗОК и всяка година имаме уверението, че ще има плащания и за аптеките. Миналата година в последния работен ден на системата ни бяха платени 9 процента, тази година е взето решение нищо да не бъде платено. Ние нямаме наши членове в Надзорния съвет на касата, което е още едно изкривяване. В него има представители на работодателите, на синдикатите, на пациентите, но не и тези, които представляват договорните партньори на касата.

- Има указание от преди дни от НЗОК към лекарите как да се изписват лекарствата на пациентите, за да не останат без тях в почивните дни.

- Това е абсолютно ненужно, пари за тези лекарства аптеките едва ли ще имат. Надявам се да няма пациенти, които няма да могат да получат лекарствата си, въпреки че плащанията към аптеките няма да се осъществят. Фармацевтите обаче от тези пари си получават заплатите, плащат осигуровки, данъци, идват празници.