Условието обаче е всички групи да подкрепят, каза Цветанов, който търси съгласие за промяната днес. Часове по-рано Нинова говори с Борисов, още снощи БСП внесе проекта

Отмяна на мораториума върху новите лекарства. Това ще предложи ГЕРБ на заседанието на председателския съвет на Народното събрание рано сутринта в сряда.

Предложението е парламентът да гласува отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК, с който се въвежда мораториум върху новите молекули за 2018 г.

Ще го подкрепим единствено при постигането на

пълен

политически

консенсус

от всички парламентарни групи и председателите им, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Така ГЕРБ даде заден, след като първо въведе мораториума в бюджета на НЗОК, а след това отхвърли ветото на президента и отказа да отстъпи пред исканията на пациенти и организации да го отмени. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да преосмисли забраната.

До промяна в позицията на управляващите се стигна след телефонен разговор между Корнелия Нинова и Бойко Борисов по обяд във вторник. След него соцлидерката обяви, че БСП събира подписи и ще внесе спешна актуализация на бюджета на НЗОК, с която да падне мораториумът. И така да се избегне тромавата процедура, ако изменението мине през МС.

Цветанов обаче я изпревари и в разпространена до медиите позиция обяви, че ГЕРБ внася такова предложение и то е

съгласувано

с премиера,

с министрите на здравеопазването и на финансите, с председателите на всички парламентарни групи, както и с шефовете на ресорните комисии в Народното събрание.

“Постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти”, коментира Цветанов. И определи като спекулации твърденията, че онкоболни ще останат без лечение.

Цветанов обясни още, че здравният министър Кирил Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. Вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината, уточни той.

С отмяната

на мораториума

от комисиите

вече няма да

има нужда

Очевидно това, което ГЕРБ направи, е голяма грешка, коментира преди това Нинова и призова управляващите да не работят на инат. Тя обясни, че е разговаряла с Борисов по молба на онкоболни, според които предвидените от МЗ комисии нямало да са ефективни.

“Казах на Борисов, че единственият легитимен начин да излезем от ситуацията е спешно и сега да променим бюджета на НЗОК. Ще е прецедент, той е публикуван днес, но това е единственият начин тези хора от 1 януари да не останат без грижи”, обясни соцлидерката.

Актуализациата на бюджета на касата трябва да стане до Нова година. БСП е готова на извънредни и нощни заседания, дори на прекъсване на ваканцията, увери Нинова. Борисов ѝ обещал да помисли.

Веднага след като говорила с премиера, ѝ звъннал Цветанов. Останах с впечатление, че са склонни, допълни по обяд Нинова. Няколко часа след това дойде и инициативата на ГЕРБ. В края на работния ден БСП все пак изпревари управляващите и внесе първа предложението за промяна на закона. Иначе червените били готови и с жалбата си до Конституционния съд, но това е бавна процедура.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА