Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, предава „Фокус“.

Според Ананиев проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани. „Знаете, че един от приоритетите на българското правителство, е повишаването на ефективността на разходването на тези средства и спиране на много порочни практики, с които ние, българските данъкоплатци, се лишаваме от възможността да повишим качеството на лечението“, подчерта министър Ананиев.

„С първия ми ден, в който станах министър, си поставих за цел да превърна проверките и то съвместно с другите институции, в системен подход. Бих желал топва да е признак на прозрачност в нашата работа“, допълни още той. По думите му проверката ще обхване всички участници в здравно-осигурителната дейност в страната, а целта им е да установят онези негативни практики, които намаляват ресурса за лечението на българските граждани.

Във връзка със съвместното осъществяване на проверките от страна на Министерство на здравеопазването, МВР и прокуратурата, министър Ананиев обясни: „Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия. Когато ги обединим, ние може да стигнем до по-добър резултат“.