Страстната целувка може да бъде равнозначна на загуба на слуха, както свидетелства случай с китайска жена, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

Таблоидът се позовава на неотдавнашен инцидент с дама от южната провинция Гуандун. Тя отишла на преглед в болницата, оплаквайки се от загуба на слуха. Лекари разкрили причината, след като 20-годишната жена им признала, че предишния ден тя разменила страстна целувка за сбогом с любимия, който тръгнал на работа в друг град.

Лекарите обясняват подобни инциденти с факта, че целувката намалява налягането в устната кухина, а това води понякога до повреждане на тъпанчето. В случая с въпросната жена, тя имала късмет, защото си възвърнала слуха след два месеца.

Трайно оглушаване може да се предизвика и при целувка директно върху ушната мида. При упражненото всмукване отново има вероятност да бъде увредено тъпанчето и да бъдат разместени фините костици в ухото. Професор Леви Райтър от университета Хофстра в САЩ се е сблъсквал в своята практика с над 30 увреждания на слуха, предизвикани от страстни целувки.