27 млн. лв. допълнително за извънболнична и дентална медицинска помощ

Мораториумът върху новите лекарства и разкриването на болници мина и на второ четене.

Ше има възможност да се разкриват нови дейности, но само в районите, където такива досега не е имало. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на бюджета на здравната каса за 2018 г. късно снощи.

С почти

3,86 млрд. лв.

ще разполага

НЗОК догодина

От опозицията - БСП и ДПС, предложиха увеличение на парите за здраве, но това не бе прието.

Преразпределение на средствата обаче има и 27 млн. лв. допълнително ще отидат за извънболнична и дентална медицинска помощ. Така джипитата ще разполагат с малко над 214 млн. лв., специалистите в доболничната помощ - с близо 230 млн. лв., зъболекарите със 167 млн. лв, а за направления и изследвания ще се осигурят общо 86 млн. лева.

Увеличението в извънболничната помощ спрямо това в болничната и при лекарствата е недостатъчно, но е стъпка напред, посочи д-р Дариткова, председател на здравната комисия и депутат от ГЕРБ, която предложи преразпределението на средствата между първо и второ четене. То бе подкрепено и от здравния министър Кирил Ананиев.

Мораториумът за нови лекарства, които няма да се финансират от НЗОК през следващата година, отново предизвика дебати сред депутатите.

“Той е признание за безпомощност на институциите да се справят с проблема със средствата за лекарства. Какво ще правим след една година? Пациентите ще станат двойно, тройно повече. Смятаме, че не са изчерпани механизмите, с които държавата може да удържи тези разходи”, опита да обори мярката д-р Нигяр Джафер от ДПС.

“Всички граждани, които ще бъдат лишени от тази възможност, ще пожелаят да получат съответния протокол от НЗОК и

да реализират

лечението си

извън България,

което ще ни

струва много

повече,

отколкото ако се лекуват тук”, каза и проф. Георги Михайлов от БСП.

Дариткова обаче посочи, че мярката е временна и ще даде възможност през идната година да се изгради нормативна рамка и да се прецизират механизми, чрез които всички пациенти да получат адекватен достъп до терапии, като едновременно с това се намали лавинообразното нарастване на разходите за лекарства. По думите ѝ в бюджета на НЗОК от 2009 г. спрямо гласуваният за 2018 г. има ръст от 100% за разходите за лекарства за домашно лечение и за онколекарства. (24часа)