Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в сладкарството, става ясно от гласуване в комисията по околна среда и храните на Европарламента.

Брюксел иска да сложи край на влагането на изкуствени подсладители в торти, бисквити и други печива, тъй като смята за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща употреба и за потребители със специални нужди. Проучване, направено по поръчка на комисията, показва, че храните за диабетици не отговарят на препоръките на учените.

Става дума за подсладители като аспартам и захарин, както и Е950.

Европарламентът обаче не е съгласен и е подел инициатива да спре предложението.

“Не сме съгласни със забраната. Много хора, сред които диабетиците, се нуждаят от нискозахарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е намерен негов заместител”, коментира френската евродепутатка Франсоаз Гросет. Колегите ѝ от ЕНП смятат, че тъй като броят на болните от диабет и затлъстяване непрекъснато се увеличава, диетичните храни не бива да се спират.

Останалите политически групи поставят вредите от подсладителите пред възможността за избор на консуматорите на сладкарски изделия.