"От юли месец предложихме да се въведе един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, молекули, за да могат те да бъдат планирани и да влязат в следващия бюджет, за да може да се контролират разходите и да се регулират харчовете за тези лекарствени средства. Единственият сектор, който не се регулира, това са лекарствата". Това заяви пред БНТ д-р Венцислав Грозев, Български лекарски съюз, относно частичната забрана за финансиране на нови лекарства, дейности и болници, която предизвика гневна рекция на пациентски организации.

"Няма как една система да работи,ако няма добър финансов контрол, но се получава едно наказание към пациента. Това е една нова бариера до достъпа им за лечение. Ако погледнем мораториума като един медал, той има две страни - за пациентите, които ще бъдат ощетени и то много. От друга страна мораториумът при всички случаи не решава проблемът. Това е категорично. Той го задълбочава. Това е отлагане на едни финансови разходи за следващата година. Когато им пациенти,които няма да дочака отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще изникват два въпроса - въпросът няма да е кой, а ще се пита защо и как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп", коментира д-р Иван Вецев, Национална пациентска организация.

"Когато едно здравеопазване е недофинансирането и когато парите, които внасяме като здравни вноски, отиват директно в бюджета на държавата, проблемът ще продължи да съществува", заключи той.