Според вече разпитани от полицията младежи от врачанското с. Борован, 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерната напоследък дизайнерска дрога, известна сред учениците като "китайски чай". Часове преди да почине дванайсетокласникът от професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца бил в неделя вечерта заедно със своя връстник и приятел от Борован Светльо С. и двамата били забелязани да пият и да пушат от модерната дрога.

В Борован пък е публична тайна, че въпросният Светльо се снабдявал с дрогата от дилър в Бяла Слатина. От полицията отказаха да съобщят дали приятелят на Кристиян вече е разпитан по случая. Знае се обаче, че разследващите полицаи вече са разпитали няколко други свидетели от Борован, които били заедно с Кристиян в неделя вечерта.

Специалисти твърдят, че предпочитаната от младежите нова дрога предизвиква силна възбудимост, заради амфетамина, с който се обработват листата на чая. Ако имащи проблеми със сърцето тийнейджъри пушат от този "китайски чай", могат да получат инфаркт или да получат поражения на бъбреците и белите дробове, твърдят експертите. Някои са припадали или са стигали до опит за самоубийство от тези чайове, предупреждават във форумите запознати с въздействието на дрогата ученици.