Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу оправдателната присъда на окръжния съд на лекар за причиняване по непредпазливост на смъртта на пациентка.
"Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Габровски, произнесена от състав на Варненския окръжен съд.

С нея лекарят бил признат за невиновен по повдигнатото обвинение за причиняване на смърт на пациентка по непредпазливост – престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Окръжната прокуратура във Варна не поддържа обвинението за същото престъпление, с което на съд е била предадена и дежурната медицинска сестра, която също била оправдана с присъдата на Варненския окръжен съд", пише в протеста на държавното обвинение.

Прокуратура във Варна дълго разследва случая за смъртта на 23-годишната Дарина. Обвинителният акт беше внесен за разглеждане през март 2016 г. Делото многократно беше отлагано, поради тежко заболяване на лекаря или заради молби от адвокатите. Трагедията се разигра през януари 2012-а година. Тогава младата жена постъпи за планова операция - вадене на сливици, във варненската клиника "Сити клиник медицински център Брегалница". Операцията била извършена от лекаря УНГ - д-р Габровски. На сутринта след операцията Дарина се почувствала зле. Последвало повръщане на кръв, за което била уведомената дежурната по това време. Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. Лекуващият й лекар-хирург Габровски назначил по телефона вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница "Св. Анна". Час по-късно, когато банката вече била изтекла, младата жена колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал веднага в частната клиника и с екип се опитали да спрат кръвотечението с два допълнителни шева. Младата жена почина.

Във въззивния протест на прокуратурата, внесен в Апелативния съд във Варна, се настоява постановената оправдателна присъда на д-р Габровски да бъде отменена и лекарят да бъде признат за виновен и да му бъде наложено наказание - 3 години условно, което да бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок, и да бъде лишен от право да упражнява лекарска професия. Държавното обвинение твърди, че лекарят не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания на пациентката. ю

Лекарят неправилно използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на жената и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона, което е довело до фаталния край.