Виж болестта си от дъното на чинията, казват китайците, защото храната е от изключително значение за доброто здраве. Така смята и 39-годишният Атанас Узунов, който за 2 години успява да свали 66 кг, като яде храни, богати на естествени мазнини.

Узунов е

завършил Техникум

по полимерни

технологии

със специалност “Химия” в София. Интресът му към храненето идва от проблеми със здравето в резултат на прекомерно напълняване.

Преди да започне режима, тежи 138 кг. Затлъстяването му докарва високо кръвно налягане, болки в кръста и коленете. Затова решава да се самообразова. Прочита много и различни книги, за да се учи от доказани имена, отдали живота си на здравословното хранене.

Узунов първо прилага режима върху себе си, защото

от срещите му с

диетолози

нямало резултат “Ядях нискомаслени масла, тичах, следвах всички съвети и - нищо, ставаше все по-зле.

Трябваше да направя нещо, защото здравето ми си отиваше”, спомня си Узунов.

След много четене открива диетата с естествени мазнини. Резултатите от нея забелязва бързо и решава да помогне на други в неговото положение. Затова създава

група във

фейсбук, която

вече наброява

40 000 души

Преди 2 дни му се обажда 60-годишна жена, болна от диабет, за да му благодари. След започването на режима и изключване от храненето си на пици, хляб, кроасани, вафли и т.н., които вдигат кръвната ѝ захар, тя облекчила болестта си. Атанас Узунов

Атанас Узунов

 “Когато човек започва да се храни по подходящия начин, захарта вече не се увеличава, а започва да намалява, докато влиза в нормални граници. Диабетът е болест на храната, на газираните напитки, на брашното, на многото захари. В момента най-здравите хора ядат храни с естествена мазнина. Те не надебеляват, не се разболяват от диабет и не вдигат кръвно”, обяснява Узунов.

“Наднорменото тегло е основа за най-лошите болести - инфаркт, инсулт, рак, депресия. Може би в днешно време това е един от най-сериозните проблеми”, казва Узунов.

Убеден е, че като хапва храни с високо съдържание на естествени мазнини, организмът му става все по-здрав. Всяка година той си прави изследвания и по думите му никога досега тестовете не са показвали по-добри стойности.

Кисело мляко яде само ако е с висока масленост.
Кисело мляко яде само ако е с висока масленост.
В режима му са забранени нискомаслените кисели млека, защото са минали през обработка.

В Швеция им казват

бяла вода,

разказва Узунов. От менюто си изключва също така брашното и всички зърнени култури. “Няма орган в човешкото тяло, който да не пострада от пшеницата заради глутена. В допълнение тези храни притъпяват лептина (хормон на ситостта- б.а.) и те карат да ядеш 2 пъти повече. Само със спирането на хляб и брашно човек може да свали над 30 кг.”

Фрешовете също си е забранил. “По-добре човек да хапне ябълка или портокал”, казва Узунов. Избягва соковете, зашото за направата на фреш трябват поне 2-3 плода, а е лишен от фибри. “Сякаш пиеш чаша захар”, твърди Узунов.

Едно лято успял да свали около 10 килограма. На морето обаче започнал да пие на ден по 3-4 фреша. “Когато се върнах от почивка, бях качил 3 кг. Това ме сломи. Казах си:

“Не ям, пия само фрешове,

а качвам килограми”

и променил диетата. Атанас Узунов избягва да пие фрешове, защото от тях тялото приема единствено калории без фибри. Предпочита да хапва свежи плодове.

Атанас Узунов избягва да пие фрешове, защото от тях тялото приема единствено калории без фибри. Предпочита да хапва свежи плодове.
Трудно обаче избира плодове, защото повечето от тях изглеждат като пластмасови и са пръскани с всевъзможни препарати. Затова има засадени няколко ябълкови дръвчета в къщата си близо до София. Когато обаче домашните плодове свършат, отива до магазина. Измива ги много добре. “Може дори да се изтъркат с четка”, обяснява Узунов.

Той ограничава и рафинираната захар от менюто си. “Тя е във всичко, а напоследък я заместват с т. нар. глюкозо-фруктозен сироп. Той е два пъти по-евтин и два пъти по-вреден. Когато човек се храни с него, рискът от инфаркт се вдига с до 40 процента”, обяснява Узунов.

“Захарта е една от причините за бума на сърдечносъдови заболявания. А естествената мазнина се използвана от организма само за енергия. Тя се съдържа в силната храна - мазни сирена, кашкавал, риба, зеленчуци, месо, масло, яйца. С тях човек си набавя всички необходими микроелементи и хранителни вещества, от които организмът му се нуждае”, мотивира се химикът. Изтъква, че захарта и пшеницата са пристрастяващи. “Те възбуждат този център на мозъка, върху който въздейства и кокаинът. Затова, като спрат тези храни, през първите дни някои хора се чувстват отпаднали, страдат от главоболие и замаяност. Това обаче отминава”, пояснява Узунов.  Узунов яде сирене и кашкавал с висока масленост.

Узунов яде сирене и кашкавал с висока масленост.

Той се храни 2 пъти на ден - на обяд и на вечеря, като

веднъж в седмицата

не яде нищо

Пие само вода и кафе. “Гладуването до 24 часа не е задължително, но е изключително полезно, защото даваш рестарт на целия си организъм, като му позволяваш да си почине”, съветва химикът. И допълва, че човек може да е слаб отвън, но затлъстял отвътре. “Това е още по-лошо. Този човек не е по-здрав от 150-килограмов.”

Узунов понякога хапва и нещо сладко. “Когато достигнеш желаните килограми, може да хапваш черен или какъвто си искаш шоколад”, казва той. Няколко пъти в месеца си позволява да яде каквото иска, без да прекалява, защото, докато преглъща “вредната храна, знае какво ще причини на организма му”. За днес например е решил да отиде да хапне пица. Ще помоли да му я направят с по-тънко тесто и да я приготвят със зехтин.

Когато иска да сготви нещо, Узунов никога не използва олио. Замества го с масло, студенопресован зехтин или мас. Не се лишава от месо. Яде свинско, пилешко, телешко, патешко, дори и карантия. В режима му и сланината не е забранена. “Не е вредно да хапнеш малко, ако много ти се яде, но няма как да отслабнеш с нея”, смее се Узунов. Единственото, което ограничава, са колбасите.