Работещите в системата на Бърза помощ в цялата страна излязоха с отворено писмо срещу журналистката Мира Добрева и в подкрепа на професията си. 

Повод за това станаха обвиненията на Добрева, че спешните медици са "нечовеци" и че системата не функционира правилно. Преди близо месец, момиче от арабски произход припадна пред сградата на БНТ и по думите на журналистката чакало 50 минути линейка. За случая сигнализира именно тя, а момичето бе гостенка в предаването й. 

“Търсенето на евтини сензации, пречупени през призмата на дълбоко незнание и неразбиране на медицинската професия и призвание, уронват престижа на българския лекар и насаждат обществена неприязън към нас”, посочват в писмото си екипи от цялата страна. То е подкрепено и от лекарския и зъболекарския съюз.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо, изпратено до медиите.

ДО
МЕДИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                       ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ЛЕКАРИТЕ, ФЕЛДШЕРИТЕ, МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, ПАРАМЕДИЦИТЕ,
ШОФЬОРИТЕ И САНИТАРИТЕ, РАБОТЕЩИ В СИСТЕМАТА НА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Изразяваме огромното си възмущение и огорчение във връзка с неверните твърдения и опита за тенденциозни внушения за работата на спешните медици в България от страна водещата по Българската Национална телевизия Мира Добрева.

Некоректното й и обидно отношение към колегите от екипа, изпратен на инцидента
пред сградата на БНТ, поставя на дневен ред множество въпроси относно обективността на българската журналистика. Изразеното от г-жата мнение за „нечовешкия” произход на българските лекари, повторено и в национален ефир, е обезпокоителна препратка към недалечното минало на Европа. Недопустимо е човек, който е лице на обществена медия, да проявява подобно отношение към която и да е обществена прослойка, както и да изтъква „своята истина” като единствена и меродавна за обществото. Изкривяването на фактите, субективизмът при представянето им, както и желанието за постигане на широк обществен интерес чрез негативни изказвания с аргумента, че „статусът за добрите лекари не се прочете”, не прави чест на нито един човек, особено с претенции за журналист. Отговорността към професията „журналист” изисква и задължава да се търси обективността и безпристрастността, подкрепени с факти и документи. Търсенето на евтини „сензации”, пречупени през призмата на дълбокото незнание и неразбиране на медицинската професия и призвание, уронват престижа на българския лекар и насаждат обществена неприязън към нас – хората, които сме дали обет и работим в името на Живота.

Проблемите на здравеопазването в България са многопластови и дългогодишни. Като
част от системата, Спешна помощ не прави изключение. Огромното напрежение и стрес, при които работим, нормативните неуредици, липсата на адекватен финансов еквивалент и дефицитът на елементарна здравна култура, са само някои от причините, които водят до невъзможност да отговорим коректно на установените стандарти и очакванията на хората. Изместването на дебата от реалните проблеми в сферата към личното отношение, нападки и дирижирани внушения, вреди на всички.

Осъждайки арогантното поведение и обидно отношение към нас на г-жа Добрева, ние българските лекари и екипи от Спешна помощ, апелираме към всички истински журналисти в нашата страна, да продължават да бъдат коректив на обществото, да назовават проблемите с истинските им имена, да усещат пулса на хората и да не затъват в блатото на „моята истина”, защото тя – истината, е само една – нашата обща истина, подкрепена с факти, неподвластна на емоции и лично отношение.

С УВАЖЕНИЕ!