У нас следите от рутений-106 са били в пъти по-ниски от опасната граница

Облак, съдържащ радиоактивния елемент рутений-106, е преминал над Европа в края на септември, показват данни на Френския институт за ядрена сигурност. Той е бил засечен от няколко европейски станции за наблюдение на радиоактивността в атмосферата, но нивата не са били високи.

Според френския институт причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект между Волга и Урал, станал в края на септември. Това означава, че аварията е станала в Русия или в Казахстан.

От българската Агенция за ядрено регулиране съобщиха, че следи от рутений-106 са регистрирани и в България в периода между 29 септември и 6 октомври. Те обаче са били в пъти по-ниски от границата на емисиите във въздуха, определена за този радионуклид в Наредбата за основните норми за радиационна защита.

В момента няма рутений-106. Заради изключително ниските стойности източникът на рутений не може да бъде определен. Наличието на следи само от рутений-106 изключва произход от АЕЦ, съобщават от агенцията.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха в петък, че няма превишение на нормите за радиоактивност в България. В периода 29 септември – 4 октомври 2017 г. в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове е измерена специфична активност на рутений-106. И от МОСВ съобщват, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений–106, която е 1900 mBq/m3.

Резултатите от европейските станции от 3 октомври 2017 г. също потвърждават присъствието на рутений-106 в атмосферата на повечето европейски страни, въпреки че няколко дни след това се наблюдава спад в нивата на радиоактивния радионуклид.

От Френския институт за ядрена безопасност твърдят, че нивата на концентрация във въздуха на рутений-106, регистрирани в Европа и особено във Франция, не са опасни за човешкото здраве или за околната среда. Оттам публикуват карта, според която зоната на замърсяване се намира между река Волга и планината Урал.

Според учените при подобна авария във Франция би се наложило евакуация на населението в радиус от няколко километра от мястото на централата. От Френския институт за ядрена безопасност обаче успокояват населението, че няма риск за здравето на хората, а вероятността от внос на замърсени храни от опасния район във Франция е изключително малка.