43-годишният мъж, чието тежко засегнато от рак лице беше изградено наново с уникална за Югоизточна Европа операция, се чувства добре и даже вече се разхожда в коридора. Това съобщиха двамата шеф-екипи, благодарение на които пациентът получи най-съвременното лечение.

Екипът на лицево-челюстния хирург доц. Николай Янев, който дели поравно времето си между пациенти тук и в Англия, оперира в ръководената от проф. Николай Габровски Клиника по неврохирургия в “Пирогов”, която разполага със съвременна микроскопска техника, апаратура и опит в поддържащото лечение.

В 13-часовата операция хирурзите отстраняват тумора, едновременно вземат тъкани и кост от крака на самия пациент и с тях заместват премахнатите болни участъци от лицето. За изграждане на конструкцията лекарите използват индивидуално принтиран по параметрите на мъжа 3D имплант.  Доц. НИКОЛАЙ ЯНЕВ

Доц. НИКОЛАЙ ЯНЕВ

Новите технологии и микросъдовите техники, прилагани от доц. Янев, дават възможност трансплантираните тъкани да изпълняват функцията на отстранените. Така човек може и занапред да говори, да се храни, а и да изглежда като преди операцията. В чужбина тя струва около 10 пъти повече. Използваните от екипа методи съкращават операцията и намаляват риска от усложнения. В западния свят те са стандарт за съхраняващо вида лечение на агресивния рак на лицето. Проф. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

Проф. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

При отстраняването на туморите при такива операции у нас екипът ни разчита много на д-р Светослав Славков, обясни доц. Янев.

Операцията беше хирургически героизъм, с впечатляваща и за неврохирурзите продължителност и сложност, обясни проф. Габровски. Надявам се, че слагаме начало на дългосрочно и по-активно сътрудничество, каза доц. Янев. В чужбина за това се създават центрове за лечение на заболяванията на главата и шията. Травматизмът в тази област е много голям. Отделно има много аномалии, а годишно се правят и около 4000 операции на хора с рак на лицето и шията. Патологията е на 6-о място сред онкозаболяванията в световен мащаб.