Спали сте не повече от час. Кафето ви е криво до горчиво, за закуска даже и не ви се мисли. Нито за излизане сред хора. Дразнят ви всички.
Като изключим ежедневното натоварване, умората, стреса, неизбежното месечно неразположение, възрастта и тук-там по някоя тривиална болка, сте в добра форма. Но явно не достатъчно, щом се нервите и на котката вкъщи. Може би е време да се вслушате в хормоните, които се опитват да ви привлекат вниманието, за да заявят, че нещо с тях не е наред.

Проблемно заспиване
Причини за него бол, но нивото на прогестерон под нормата също е в списъка. Недостигът на този хормон е виновен за това да не може да си намерите място в леглото преди цикъл или в периода след раждане. А може и да е виновен и за постоянната ви битка с недоспиването.

Упорито акне
Край на пубертета, край на пъпките. Нищо подобно. Те не спират да напомнят за себе си. Ако обаче са превзели упорито кожата на лицето заедно с гърба и с деколтето, сигурно тестостеронът ви е скочил повече, отколкото нормата му разрешава. Прогестеронът кара тялото да секретира себум в изобилие, а той бързо се превръща в нещо крайно неприятно с бял връх.

Постоянна умора
На крак сте от сутрин до вечер. Работа, семейство, ангажименти, не остава време да подвиете коляно. Не става дума за тази умора обаче, а за онази, която ви мъчи непрекъснато, и в спокойните, и в почивните дни. Щитовидната жлеза може би има нещо общо - не функционира оптимално и не произвежда достатъчно хормони.

за останалите симптоми четете на mila.bg