Мозъкът се нуждае от конкретни храни, които му помагат да работи ефективно през целия ден, и го снабдяват с нужната енергия, съобщи "Лайфхак". Ето какво трябва да приемаме, за да бъдем винаги бодри и концентрирани.

На закуска : Повечето от нас посягат първо към кафето. Да, това е добър старт на деня поради няколко причини. Първо, кофеинът увеличава капацитета за психически и физически труд. Това обаче има кратък ефект. Захарта също има важна роля. За съжаление, тя е от семейството на простите въглехидрати, които също захранват мозъка, но за кратък период от време. Един плод е чудесен избор! Той съдържа дълги захарни молекули, които тялото приема постепенно и поддържа непрекъснато функцията на мозъка. Друг чудесен вариант са зърнените храни или малък сандвич. Те директно подобряват паметта и вниманието.

На обяд : Задължително е да имате зеленчуци към вашия обяд. Добре е те да бъдат под формата на салата, тъй като по време на готвене се променят нивата на глюкоза. Добавете яйца! Жълтъкът е водещ източник на холин, който е доказано, че увеличава мозъчната енергия. За емоционалния баланс помага и рибата. Тя съдържа Омега-3 мастни киселини, които изграждат клетъчната мембрана и сивата материя. Не забравяйте да хидратирате тялото си! Приемът на вода намалява стресовите хормони. Чаят отпуска мозъка и предизвиква умствена бдителност.

На вечеря : Трябва да бъде много лека. Ако не се чувствате прекалено гладни, можете да пропуснете това хранене. Вечер трябва да отпуснете тялото си, за да си почине от тежкия работен ден и да се зареди с нови сили за следващия!

Превод и редакция: Вержиния Григорова