В последно време много се говори за ползата от алкалната храна и за вредата от киселинната. Ще си навредим ли много, ако ядем продукти, които образуват кисела среда в организма, може ли да отслабнем с алкална диета и при какъв тип хранене ще бъдем по-здрави, обяснява специалистът по хранене и диететика Огнян Симеонов.

Огняне, защо е добре да ядем алкална храна, а не киселинна?
От здравословна гледна точка алкалните храни са по-добри. С тях хората боледуват по-рядко. Но е грешка, ако някой смята, че може да промени своето pH, когато яде алкални храни. Те може да го променят съвсем малко в стойност плюс или минус 0.5 до 1. Нормалните стойности на pH в организма са между 7 и 7.4. Ако е под 7, средата е киселинна, ако е над 7.4, се води алкална. В нашето тяло различните зони имат различно pH. Стомашното pH e между 4 и 6 и не може да се промени. Стомашните сокове, които имаме, са с много киселинно pH и каквито и зеленчуци да ядем, не може да променим този факт. Благодарение на дишането тялото има способността да променя своето pH. Ако кръвта е с по-киселинно съдържание, дишането се учестява, за да изхвърли повече въглероден диоксид. При дишането организмът използва хипохлорна киселина. Тя се справя с всички патогени в тялото, които не са му нужни. Има теория, според която, ако човек се храни с алкална храна и поддържа алкално pH, не се развиват патогени в тялото. Но има алкалофилни микроорганизми, които спокойно растат в алкална среда и може да нанесат вреди на човек.
Ако се храним по системата на алкалната храна и имаме някакво заболяване, може да повлияем в посока подобряване и оздравяване. С въвеждането на пълно вегетарианство при онкологични заболявания и с изключването на всичко животинско рязко се подобрява състоянието на болния. Но трябва да се подобри и имунната му система, и т.н.

Огнян Симеонов

Огнян Симеонов
Алкалната среда повишава ли имунитета?
Моето мнение е, че е така. Но всеки трябва да направи опит със себе си, защото всеки човек е индивидуален. Има хора, които не се чувстват добре, като се хранят с алкални храни, защото са месоядни и така се чувстват по-заредени.

Цялото интервю четете на mila.bg