Хиляди потърсиха изцерение край извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград, въпреки проливния дъжд. Местно поверие гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез водата от чешмата, извираща от високите скали става добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други. За да търсят изцерение на Дамбалъ бяха дошли мюсюлмани и християни от цяла България, както и от съседните страни Турция и Гърция.

Точно в полунощ дошлите да търсят лек се потапяха в басейни, пълни с ледена вода от планинския извор. Гората се огласи от викове и детски плач. Родители, потопили децата си в ледените води ги отнасяха край огньове и бързаха да ги подсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставяха край чешмата с надеждата, че болестите ще останах край извора.

"Спазваме вековна традиция. Ритуалното измиване срещу болести се практикува още от нашите предци", заяви депутатът от Момчилград Ерол Мехмед. Той е от хората, които от дете посреща празника Хъдрлез на Дамбалъ.

Община Момчилград беше създала много добра организация за хората, дошли на Дамбалъ. Районът на чешмата беше осветен с помощта на лампи, захранвани от два генератора. Беше осигурен и транспорт с джипове за извозването от село Летовник до планинския връх на деца и трудноподвижни възрастни хора. Освен осигурените от община Момчилград автомобили няколко собственици на джипове също превозваха деца и майки до 5 часа сутринта.