Вместо със скалпел уролозите разбиха камъка с лазер

Животът на 56-годишна пловдивчанка със запушен бъбрек бе спасен при това без скалпел, а с лазер. Сложната интервенция стана в УМБАЛ "Пловдив" под ръководството на водещия специалист д-р Васил Павлов.
Пациентката е беля приета в клиниката с хидронефроза, причинена от 3,5-сантиметров камък. Тя споделила, че преди 15 години била преглеждана и лекарите й казали, че в легенчето има камък около 1 см.
Под ехографски контрол предварително й е била поставена специална тръба, която подсигурила ниско налягане в бъбречната кухина по време на интервенцията. Самата операция била извършена под епидуларна анестизия.
"През естествените отвори на човешкия организъм проникнахме до кухинната система на бъбрека и със супермодерна комбинирана лазерна апаратура бе разбит камъкът", разказа медикът. Болната се чувствала отлично и щяла да бъде изписана до няколко дни.
На жената е спестена отворена операция при усложненото състояние на бъбрека, отбеляза д-р Павлов. Той припомни, че с новия апарат, с който болницата разполага, интервенциите са щадящи за болните - те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Подходящ е за лечение на всякакви пациенти, включително и за хора с придружаващи заболявания.