Редовният прием на малки дози аспирин изглежда защитава жените от най-често срещания вид рак на гърдата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

"Приемът на малки дози аспирин поне три пъти седмично е свързан с 20-процентно намаляване на риска от подвид рак на гърдата, известен като хормон-рецептор позитивен/HER2 негативен - заяви ръководителката на изследването Лесли Бърнстейн от онкологичния център "Град на надеждата" в Дуарте, Калифорния. - Става въпрос за умерено понижаване на риска. Приемът на малки дози аспирин вероятно не е толкова ефикасен, колкото са физическите упражнения."

Изследването все пак не е открило причинно-следствена връзка. Затова Бърнстейн е на мнение, че е прекалено рано да се препоръчва ежедневният прием на аспирин за намаляване на риска от рак на гърдата.

Редица възрастни хора приемат ежедневно малки дози аспирин - 81 милиграма, за намаляване на риска от инфаркт. Настоящото изследване фокусира вниманието върху приема на аспирин от жени. То започнало през 1995 г. и обхванало над 133 000 водещи активен живот или пенсионирани жени. През 2005 г. над 57 000 участнички отговорили на въпроси, свързани с приема на аспирин и други лекарства, семейната история на ракови заболявания, прибягването до хормонотерапия, употребата на алкохол, извършването на физически упражнения, ръста и телесното тегло. До 2013 г. близо 1500 участнички били засегнати от инвазивен рак на гърдата.

Общо погледнато, приемът на малки дози аспирин намалил с 16 на сто риска от рак на гърдата. По-важното обаче е, че се понижил рискът от хормон-рецептор позитивен/HER2 отрицателен рак на гърдата.

Учените установили, че защитен ефект имат малките дози аспирин, но не и обичайните му дози или други нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и ацетаминофен.

Резултатите от изследването са публикувани в Breast Cancer Research.