Над 1500 потърсиха помощ в Спешното отделение на „Пирогов” от началото на почивните дни по Великден, а 178 се е наложило да останат за лечение в университетската болница, съобщи директорът проф. Асен Балтов.

 4-ма пострадали в катастрофи са с опасност за живота в Централна реанимация и Неврохирургична реанимация. 

Момиче на 14 г. е в Детска реанимация заради височинна травма. Тази година в токсикологията няма деца с алкохолно отравяне. 20 души са потърсили помощ в спешния токсикологичен кабинет.

През спешното отделение на Специализирания детски комплекс са преминали 350 деца, съобщи координаторът на звеното доц. Христо Шивачев.

Проф. Асен Балтов изрази надежда, че ремонтът който тече в детските клиники ще приключи в срок до 15 септември 2017 година и те ще заработят в нормален ритъм.

Като жест на благодарност към екипа на Отделението по детска гръдна хирургия "Пирогов" се сдоби с набор от съвременни хирургични инструменти на стойност 15 000 лв. Инструментариумът е предназначен за специфични операции при новородени и кърмачета.

Според доц. Христо Шивачев - шеф на клиниката по детска хирургия в "Пирогов", новата придобивка ще бъде от полза за лечението на повече от 500 деца с вродени гръдни и коремни аномалии годишно. Той изказа благодарност към учениците от училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян. „Искам да благодаря на тези прекрасни деца и техните родители и учители. Поклон пред всички тях, пред Добротата! Благодаря!” .

Според директора на болницата проф. Асен Балтов инициативата е прекрасна. „Няма да спрем да се борим да подобряваме състоянието на болницата”, посочи проф. Балтов и разкри, че обмисля да се създаде болнично настоятелство, което да се занимава с даренията. За пример може да се вземат големите болници в Америка и Европа, където е практика да има подобни настоятелства, които дават възможност болниците да се осъвременяват без да разчитат само на държавата.

Сумата за закупуване на прецизните хирургични инструменти е събрана от продажба на близо 6 000 мартеници, изработени от учениците на „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян . Производството на мартениците е отнело около 3 месеца на малките ученици. Към събраната от продажбите сума благодарен баща от София е добавил собствени средства. Производителят на медицински изделия „Браун”, чийто инструментариум даряват децата, прави сериозна отстъпка от цената.

Същия ден по инициатива на пироговската секция на КТ "Подкрепа"- децата, които посрещат великденските празници в лечебното заведение, получиха сърдечните усмивки и пожелания за бързо оздравяване от малки моми в народни носии. По думите на секретаря на синдикалната секция на "Подкрепа" Таня Николич, медицинска сестра в "Пирогов" - всяка година около 70 деца от детските клиники на най-голямата спешна болница в страната получават традиционните великденски яйца и козунаци.