Децата, които често играят с таблет или смартфон, спят по-малко в сравнение с тези, които стоят далеч от екраните, сочи британско проучване, цитирано от ВВС. 

Всеки час, прекаран с електронно устройство, е свързан с 15 минути по-малко сън според изследването. Вярно е, че такива деца развиват по-бързо фината си моторика, но не бива да се допуска да губят от времето си за сън. 

Изследователите анкетирали 715 родители с деца под 3 г. Отговорите им показали, че 75% от децата играят с таблет или телефон всеки ден, като тези между 2 и 3 г. се справят много добре с тъчскрийна. Един от изводите е, че такива деца спят по-малко нощем и повече през деня. 

Нужни са по-задълбочени проучвания, за да се направят конкретни изводи и препоръки към родителите, но при всички случаи е полезно да се ограничават игрите с електронните устройства, съветват експерти. Трябва да се въведат правила за допустимото време пред телевизора, таблета и мобилния телефон, като не се допускат заниманията с тях преди обичайното време за лягане вечер.