Черният дроб е лабораторията на организма и доброто му състояние е изключително важно за общото здраве. Той е един от органите, върху които пада основният товар по време на празници, ако човек не поддържа мярката в яденето и пиенето. Как да го поддържаме в добра форма чрез храната - ето някои полезни и вредни храни за черния дроб, публикувани от WebMD. 

1. Овесени ядки

С високото си съдържание на фибри това е една от подпомагащите черния дроб храни. Отличен старт на деня, особено ако искате да се отървете от някой и друг излишен килограм и се борите за плосък корем - това е и начин да избегнете затлъстяването и чернодробните болести. 

2. Стойте далеч от бургери и пържени картофки

Тези храни, както и всички в графата фастфуд, са много лош избор, ако искате здрав черен дроб. Прекаляването с наситени мазнини затруднява работата му, а с времето може да доведе до възпаление, а то на свой ред - до цироза.

3. Броколи

Яжте много зеленчуци всеки ден, за да имате здрав черен дроб. Броколите са важна част от тази стратегия - проучване сочи, че хрупкавият зеленчук предпазва черния дроб от неалкохолна чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб). Най-лесно е да се консумира след няколко минути готвене на пара, но е вкусно и печено. 

4. Кафе

Добра новина за любителите на кафето - то може да е от полза за черния дроб. Проучвания сочат, че пиенето на 2-3 чаши кафе на ден предпазват дроба от вредното въздействие на нездравословните храни и препиването. Според някои учени то може да намали риска от чернодробен рак. 

5. Захар

Консумацията на твърде много сладко затруднява функцията на черния дроб, тъй като част от работата му е да превръща захарта в мазнини. Ако прекалявате със сладкишите, черният дроб произвежда твърде много мазнини и с времето може да се стигне до неговото омазняване - стеатоза. По-добре е да намалите употребата на захар и сладки храни. 

6. Зелен чай

Той е източник на антиоксиданти, наречени катехини. Според проучвания те имат прадпазващо действие срещу някои видове рак, включително чернодробен. Ще се радвате на максималния им ефект, ако си варите чая сами и го пиете топъл. Готовите чайове и студеният чай съдържат много по-малко количество катехини. 

7. Вода

Едно от най-полезните неща, които може да направите за черния дроб, е да поддържате здравословно тегло. Полезният навик е да пиете вода вместо подсладени напитки като газираните и спортните напитки. Ще се изненадате от колко много калории ще ви спасява това всеки ден. 

8. Бадеми

Ядките и особено бадемите са богат източник на витамин Е, който помага срещу затлъстяване на черния дроб. Бадемите са полезни и за сърцето, така че хапнете 1 шепа като междинна закуска. Пробвайте ги и в салати. 

9. Сол

Организмът се нуждае от сол, но не от толкова много, колкото вероятно поемате всеки ден. Изследвания заключават, че прекаляването с натрий може да доведе до фиброза и загуба на чернодробната функция. Пазете се от "скритата" сол, като избягвате индустриално обработените храни като колбасите и консервираните зеленчуци, а на масата внимавайте - по-добре е солницата да стои прибрана. 

10. Спанак

Листните зеленчуци съдържат мощен антиоксидант, наречен глутатион, който подпомага правилната функция на черния дроб. Спанакът е и лесен за приготвяне - достатъчно е да се задуши за няколко минути, за да стане основа за салата или гарнитура. 

11. Боровинки

Те съдържат друг вид нутриенти - полифеноли, които защитават черния дроб от омазняване. То често върви ръка за ръка със затлъстяването и високия холестерол. Ако не обичате боровинки, други богати на полифеноли храни са черният шоколад, маслините и сливите. 

12. Внимание с алкохола!

Прекомерното пиене уврежда черния дроб и с времето води до цироза. Дори "случайната злоупотреба" - 4 питиета наведнъж за жените и 5 за мъжете, може да бъде увреждащо. Ограничете се до 1 алкохолна напитка на ден за жените и до 2 за мъжете.

13. Билки и подправки

Ако искате едновременна защита за сърцето и черния дроб, подправките са отличен начин - особено риган и розмарин, които са богат източник на полифеноли. Освен това помагат да солите по-малко. Полезни са също канелата, кърито, кимионът. 

14. Пакетирани готови храни

Следващият път, когато се усетите привлечени от автомата за пакетирани храни, потърсете здравословна алтернатива. Проблемът с чипса и снаксовете е, че те най-често съдържат прекалено много сол, захар, мазнини. Добра стратегия е да си носите полезни закуски - ябълки, малко фъстъчено масло, бурканче хумус и др.