Държавата поема разноски за трансплантация извън страната, ако има жив донор, но кръвните групи между двамата са несъвместими. Такава операция у нас не се извършва и ако има възможност за трансплантацията да се извърши в страна от ЕС, то в тези случаи страната поема разноските по нея. Такава е ситуацията при Ахмед и ако се бяха обърнали към ИАЛ, ние щяхме да ги пренасочим къде може да се извърши операцията, както и държавата да осигури средствата. Това обясни пред "24 часа" д-р Марияна Симеонова, завеждаща Изпълнителната агенция по трансплантации.

Ахмед Моллов е регистриран в листата на чакащите за трансплантация през януари 2011 г., но не е попаднал в списъка на съвместимите, т.е досега не му се е случило показателите му да са съвместими с човек, изпаднал в мозъчна смърт, потвърди д-р Марияна Симеонова пред "24 часа".

През 2012 г. в списъците на ИАТ не е фигурирало и 14-годишно дете, което да се е нуждаело от трансплантация, нито да е било одобрено и да е чакало ред, допълни д-р Симеонова.

По-рано днес Агенцията по трансплантация опроверга съобщенията в медиите, че Ахмед Моллов е отстъпил реда си за трансплантация на 14-годишно дете.