Три жени останаха частично или напълно слепи след лечение на зрението в клиника за стволови клетки във Флорида през 2015 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лекари определиха случая като "драматична илюстрация на това колко рискови могат да са подобни клиники". Лечението е предложено на жените без да е доказано, че е ефективно.

Много изследователи търсят начини за лекуване на болести със стволови клетки, включително и такива, взети от пациента. Властите обаче предупреждават, че има частни клиники, които предлагат процедури, без ефективността им да е доказана.

Трите жени са на 70 и 80 години. Те са лекувани от възрастова макулна дегенерация, като са получили инжекции в двете очи с клетъчна култура, отгледана от собствената и мастна тъкан.

Клиниката се ръководи от "Ю Ес Стем Сел, Инк". Тя предлага лечение със стволови клетки на различни заболявания и травми.

Случаят е описан в "Ню ингланд джърнъл ъв медисин". Авторите препоръчват, преди да се решат на подобно лечение, всички да проверяват дали то е регистрирано от американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, както и дали то се предоставя от правоспособен лекар. /Христина Терзиева/

/ХТ/