Изследване на учени от университета Джонс Хопкинс навежда на мисълта, че временното понижаване на кръвното налягане у хора на средна възраст е свързано с риск от по-късна поява на деменция, съобщи ЮПИ.

Бързото намаляване на кръвното налягане може да причини виене на свят у възрастни хора при изправянето им, след като били седнали или легнали. Тези епизоди са известни като ортостатична хипотония и могат да доведат до увреждания, свързани с ограничаване на притока на кръв в мозъка.

"Макар да са краткотрайни, въпросните епизоди могат да имат продължителен ефект - заяви Андреа Роулингс от института за обществено здравеопазване Блумбърг към университета Джонс Хопкинс. - Констатирахме, че за хората на средна възраст, засегнати от ортостатична хипотония, рискът от поява на деменция е с 40 на сто по-голям, отколкото за незасегнатите от ортостатична хипотония. Различията са значими, а това означава, че трябва да опознаем по-добре причината за появата им."

В рамките на изследването били анализирани данни за 15 792-ма души на възраст между 45 и 64 години в САЩ. Учените фокусирали вниманието си върху 11 503-ма участници, които не са били засегнати от сърдечна болест и не са прекарали инсулт преди началото на изследването през 1987 г. Тези участници трябвало да легнат за 20 минути, а след това да се изправят и да им се измери кръвното налягане. Като ортостатична хипотония били определено намаляване на систоличното кръвно налягане с 20 и повече милиметра живачен стълб или на диастоличното кръвно налягане с 10 и повече милиметра живачен стълб.

703-ма участници попаднали в тази категория и здравословното им състояние било следено 20 и повече години. Резултатите показали, че участниците, засегнати от ортостатична хипотония, са с 40 на сто по-голям риск от деменция в сравнение с незасегнатите от ортостатична хипотония и с 15 на сто по-висок риск от намаляване на когнитивните способности.