Освен добра храна тялото се нуждае и от движение

Пролетната умора най-често се изразява с отпадналост, обща умора, замаяност, липса на настроение и работоспособност. Около 50% от българите са засегнати от пролетната умора, а поред специалистите жените са по-податливи. Хората, натрупали повече килограми през зимата, са по-застрашени от изпадането в депресии и симптомите на пролетната умора, твърдят лекари. Следните няколко стъпки ще ви предпазят от нея или ще облекчат симптомите ѝ.

Наспивайте се

Добрият сън е от съществено значение в борбата с умората и липсата на концентрация. Затова е важно да отделяме време да се наспиваме. Ако е необходимо, изградете си режим, така че в него да фигурират 7-8 часа сън. Старайте се да го спазвате и макар в началото да не можете да заспивате веднага, не се отказвайте, останете в леглото и мислете позитивно, мечтайте. В никакъв случай не натоварвайте мозъка си с планове, графици и мисли за работа и проблеми. Това време е за сън, релакс и почивка.

Проветрявайте

Свежият въздух в стаята ободрява мозъка и му помага да мисли по-добре. Кислородът подпомага работата на кръвните клетки, а оттам и на целия организъм. Затова е особено важно да отваряте прозореца на помещението поне за по 15 минути на ден. Когато навън е слънчево, го оставяйте за по-дълго. Със сигурност ще е от полза на работоспособността ви и цялостното състояние на тялото и духа.

Разходки навън Времето става по-слънчево и хубаво, денят нараства, природата се раззеленява и ходенето се превръща в приятно занимание. Отделяйте по 15-30 мин на ден за вървене пеша. Това ще ви изпълни с енергия и добро настроение, а благодарение на слънцето ще си набавите и витамин D.

Спортувайте

Спортът е почти задължителен по всяко време на годината. Но ако през зимата сте се поотпуснали, сега е време да се върнете към него. За човек, който не спортува, ежедневните тренировки звучат като наказание, затова е важно да намерите това занимание, което ви носи удоволствие. Може да е фитнес, плуване, гимнастика, танци или нещо друго. Тренировките енергизират тялото, отпускат ума, а постигнатите резултати след това допълнително повдигат самочувствието.

Пийте повече вода

Увеличете приема на течности. Те ще освежат тялото ви и ще му помогнат да изхвърли всички вещества, които не са му необходими. Препоръчително е да пиете поне 1,5-2 литра вода на ден, но това е твърде относително. Затова следвайте сигналите на тялото си. Ако все пак не обичате водата и не изпитвате необходимост да я пиете, добавяйте към нея овкусители - парченца плод, лимон, мента, джинджифил. Така тя ще стане свежа, ароматна и вкусна.

Яжте повече жълти и зелени храни

Сега е моментът да върнете в менюто си свежите плодове и зеленчуци. През зимата те са по-малко, ядат се повече консерви и организмът е зажаднял за свежи витамини. През пролетта е важно да се ядат зелени храни за тонус - маруля, салатка, спанак, рукола, коприва, лапад, киселец, зелен лук и чесън, магданоз. В комбинация с цитрусови плодове ще набавите на тялото си огромно количество витамин C, което засилва имунната система и подобрява работата на червата.

Върнете в менюто морски дарове и риба

Скариди, раци и миди доставят на организма белтъчното вещество таурин, което подпомага дейността на хормоните на растежа и се грижи тялото да изгаря повече мазнини и да изгражда мускулна маса. Рибите пък са богати на витамини B6 и B12 и омега-3 мастни киселини. Затова е важно да прибавите поне веднъж-два пъти седмично риба и морски деликатеси.

Бактериите в киселото мляко подсилват организма

и набавят на стомаха полезни бактерии, които влияят добре на микрофлората му. Освен това киселото мляко повишава нивото на триптофан - аминокиселина, благодарение на която в мозъка се синтезира серотонин, който ни помага да ликвидираме умората.

Овесът и ядките

са богати на протеин, фосфор, магнезий и витамини, които повишават енергийните нива на тялото. Комбинирани с кисело или прясно мляко, се превръщат в полезна и засищаща закуска.

Яйцата са богати на витамин B6,

белтъчини и протеини. Те дават много енергия и засищат глада. Приготвят се бързо и лесно, подходящи са за всякакъв тип хранене. Бобовите храни също са богати на белтъци. Консумацията им помага както за възстановяване на белтъчните загуби, така и за подкрепа на имунитета.

Месо без тлъстини

Избирайте месни продукти без видими тлъстини, а пилешкото месо да е без кожа, защото в нея се съдържат основно мазнините и холестеролът. От колбасите избирайте такива, в чийто състав няма сланина.

Редовният секс подмладява

с цели 10 години и повишава настроението, смятат шотландски учени. Интимните ласки повишават имунитета, регулират кръвното налягане, предпазват от главоболие, засилват циркулацията на кръвта и ни избавят от излишните калории. Те са важно оръжие в борбата с пролетната умора и депресия.

Оставете токсините в сауната

Изхвърлянето на токсините от тялото става бързо и активно чрез потенето. В сауната тялото се отпуска, поти се бързо и изхвърля всички ненужни вещества. Ако имате време и възможност (и здравето ви го позволява), правете по 2-3 поредни влизания в сауната, като я редувате със студени душове. Тези контрасти в температурата стимулират тялото още по-активно да се поти и освобождава от токсините.

Пролетната умора е малък бич за целия организъм при смяната на зимата с пролетта. Тя се дължи предимно на липсата на витамини и усилената борба на организма със зимните вируси. Изтощението му води до липса на тонус и перманентна умора. Общата отпадналост, липса на концентрация, здрав сън и настроение продължават около 2 седмици, но ако този период е по-дълъг, отидете на лекар.

Овесените ядки са вкусна и здравословна закуска, която също се бори с умората, липсата на настроение и тонус.
Овесените ядки са вкусна и здравословна закуска, която също се бори с умората, липсата на настроение и тонус.
Около 50% от българите страдат от пролетна умора.
Около 50% от българите страдат от пролетна умора.