Модерната безглутеновата диета, препоръчвана от знаменитости като Гуинет Полтроу и Виктория Бекъм, увеличава риска от диабет, предупредиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

Изследването на екип от Харвардския университет показа, че хората, които консумират малко глутен с храната си - под четири грама, са с 13 процента повече застрашени от диабет тип 2.

Малка част от хората - около един процент, имат непоносимост към глутена. Безглутеновите диети обаче напоследък станаха популярни сред хора без това заболяване, макар и да няма доказателства, че са полезни за здравето.

Глутенът е характерен за пшеницата, ръжта, ечемика. С глутен са повечето тестени изделия, готови ястия, дори бирата. Безглутеновите храни са с по-малко фибри и други полезни съставки. Те са и по-скъпи.

Учените са следили приема на глутен на почти 200 000 души в три дългосрочни изследвания 30 години. Повечето от участниците са се включили в тях преди безглутеновите диети да станат популярни, затова данните не са за доброволно ограничаване на глутена.