Възможно ли е човек да си пати от преспиване, след като всички твърдят колко полезен е добрият сън за организма? По-възможно от това, здраве му кажете. Хиперсомнията е състояние, което се характеризира с прекомерна сънливост.

Тя може да е ефект от медицински проблеми, в това число диабет, сърдечносъдови заболявания, шизофрения, нарколепсия, синдром на хроничната умора, сънна болест, синдром на Клайн-Левин, биполярно афективно разстройство. Освен това депресията, емоционални преживявания и ниският обществен статус със сигурност се свързват с прекаленото количество часове, които прекарваме в непробуден сън.
Часовете сън, от които имаме нужда, варират през целия ни живот. Зависи от възрастта и нивото на активност, както на цялостното здравословно състояние и на социалните ни навици.

В периоди на стрес нуждата от сън се засилва. За хора, които страдат от хиперсомния, или с други думи спят повече часове от жизнено необходимото, се смятат индивидите, които си имат вземане-даване с повече от 9 часа сън на нощ.

Целия текст четете на mila.bg