Лошите хранителни навици може да са отговорни за над 400 000 смъртни случая годишно в САЩ, допринасяйки за увеличаване на сърдечносъдовите заболявания, сочат резултатите от изследване, които бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечни изследвания в Портланд, Орегон, предаде Франс прес.
"Ако американците консумират повече здравословни храни, като плодове и зеленчуци, и по-малко мазни и солени хранителни продукти, ще бъдат избягнати десетки хиляди смъртни случаи годишно", заяви ръководителят на изследването проф. Ашкан Афшин от Вашингтонския университет.
Вредните за здравето трансмазнини бяха отстранени от редица хранителни продукти в САЩ, но все още е възможно да се съдържат в бисквити и някои видове маргарин.
Получените резултати разкриват, че близо половината от дължащите се на сърдечносъдови заболявания смъртни случаи могат да се избягнат, ако се подобри хранителният режим, отбелязаха учените.
Изследването е базирано върху данни, които се връщат до 90-те години на миналия век, както и върху статистически данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/.
Всяка година над 600 000 души умират от сърдечносъдови болести в САЩ. Затлъстяването, тютюнопушенето, лошото хранене, недостатъчната физическа активност и наследствени фактори могат да допринесат за поява на сърдечносъдово заболяване.
Въз основа на статистически данни за смъртността в резултат на сърдечносъдови болести през 2015 г. учените установили, че храненето е изиграло роля за смъртта на 222 100 мъже и 193 400 жени в САЩ през въпросната година.