Ползването на съмнителни хранителните добавки води до здравословни проблеми, най-често сърдечни. Това стана ясно от думите на д-р Михаил Илиев пред Би Ти Ви. Сред пациентите на д-р Илиев са много известни спортисти.

В много фитнеси продават добавки с неясен произход, а инструкторите не са компетентни, каза д-р Илиев. Той съветва всички да търсят начини да се борят с обездвижването, но преди посещението на фитнес зала да потърсят консултация с лекар, с обучен инструктор, както и да приемат добавки само от аптеки и с лекарска препоръка.

Хранителните добавки, които продават във фитнес салоните, трябва да имат регламентиран произход и сертификат от антидопингова лаборатория, каза д-р Илиев.

Контролът върху хранителните добавки е много занижен, заяви и фитнес инструкторът Константин Зашев. Той цитира изследване, според което в 15 процента от тях има анаболни съставки, без това да е указано на етикета.

Лабораторно проучване наскоро доказало, че дори препаратите, които 100 процента отговарят на съставките от етикета, имат нулева ефективност. Добавките да изгаряне на мазнини например са по-малко ефективни дори от една разходка, каза Зашев. Той подчерта, че единственият начин да намалим теглото си е като приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме.