Асмата не е лесна за диагностициране, дори за пулмолозите

"Бих ориентирала хората при какви симптоми да потърсят специализирана помощ и при какви да се ориентират към по-бърза консултация и да мислят в посока астма при тяхното дете. Асмата е хетерогенно заболяване, тя включва много състояния в детската възраст и поставянето на диагноза при възраст до 5 години е предизвикателство. В тази възраст не можем да приложим специфични тестове, не можем да направим функционално изследване на дишането. Диагнозата в тази възраст основно е клинична и се базира на продължителното проследяване на тези деца", каза д-р Рада Маркова за БНР.

Много по-голям риск за развитие на детска астма има при деца, родени в семейства с алергичен товар. Смята се, че ако има един родител с алергична предиспозиция - сенна хрема, астма, атопичен дерматит, други форми на кожни екземи или медикаментозна или хранителна алергия, рискът за астма за поколението е по-висок с 40 процента, а при двама родители с изброените алергии - скача на 80 процента. Това позволява да се изчисли вероятността за развитие на астма при детето.

Когато и при детето има същите прояви - алергии към храни, медикаменти, кожни алергии, тогава рискът за развитие на астма се увеличава в пъти. И въпреки всичко диагнозата в малката възраст се базира на провокираните от различни вирусни инфекции явления на бронхоспазъм, при които се наблюдава свиркащо дишане, с прояви на задух, на спастична кашлица, с или без температура.

При всички случаи това трябва да бъде коментирано от лекар, защото свиркането може да се дължи и на друг дихателен проблем, каза д-р Маркова. Изследването на кръвна картина изключва наличието на възпалителен процес, а рентгенография трябва да изключи друго страдание. Поставянето на диагнозата трябва да стане след установяване на нормални лабораторни показатели и нормална графия на белите дробове.

"Астмата в детската възраст е най-често вирусно индуцирана, независимо от това, че НЗОК държи всички деца да бъдат категоризирани като болни от астма с алергичен компонент, за да изписва медикаментите за астма. Най-често историята на едно дете, което се диагностицира като астматик, е че тръгва на детска ясла или градина, където рискът от вирусни инфекции скача в пъти, и в резултат от този контакт, при генетична предразположеност, започват чести бронхиолити, които водят до очувствяване на дихателните пътища и развитие на това хронично заболяване, каквото е астмата", каза д-р Маркова.

По думите ѝ, от значение е и въздухът, който дишаме, с така наречените инхалаторни алергени. Тя посочи сезонната астма, която е зависима от цъфтежи, тревен и житен полен. От значение е и замърсяването на въздуха с прах, с газове от автомобилите, както и тютюнопушенето. Някои домашни любимци също могат да доведат до очувствяване на бронхите при децата.