До края на ХХ век за “разбито сърце” се говореше основно в любовната лирика. От 1990 г. това е и медицинска диагноза, когато кардиолози в Япония описват т.нар. “кардиомиопатия на такоцубо”. Състояние на сърцето, при което мускулатурата на лявата камера необичайно се свива и придобива формата на конус, като наподобява древно рибарско приспособление за лов на калмари, наричано “такоцубо”. Медицинската диагноза “разбито сърце” се поставя, когато след силен емоционален стрес видимо здравото сърце спира да работи нормално.

Възможна е грешна диагноза

Състоянието почти напълно симулира сърдечен инфаркт, което често води и до диагностични грешки. Има затруднения при дишане, силна болка в гърдите и непреодолимо чувство на страх от смъртта. За заблуда в диагнозата допринася и електрокардиограмата на такива пациенти, която е с типични промени при лошо оросяване на сърдечния мускул. Медицинската статистика показва, че 1-2% от пациентите с диагноза сърдечен удар в действителност развиват “синдром на разбитото сърце”.

При страдащи от този синдром установените увреждания на сърцето се различават от тези при инфаркт:

Коронарните артерии са в добро състояние и не са запушени.

В 95% от случаите засегнатите се възстановяват напълно в рамките на 2 месеца.

През следващите 5 години пациентите не развиват синдрома отново.
Оказва се, че “синдромът на разбитото сърце” засяга не само жени в менопауза, както се приемаше до неотдавна, а 8% са жени под 50 години и 11% са мъже. Възможната причина за по-големия риск от засягане на жените са различията в действието на хормоните при двата пола.

Драматичното състояние може да бъде причинено от всякакъв вид стрес

От раздяла, загуба или смърт на любим човек.

Силно разочарование, гняв или тежък скандал.

Страх или паника от настоящо или бъдещо събитие.

Сериозни телесни травми, операция, пристъпи на астма, силни болки, колапс или
епилептичен припадък.

За науката все още не е ясно как след масивен стрес се получават толкова значителни промени във формата и дейността на сърцето. Сърдечният инфаркт е последица от запушване на коронарните артерии или от тяхното разкъсване, придружено с масивен кръвоизлив в сърдечния мускул, последвано от рязко влошаване на сърдечната дейност или дори смърт.

Причина за “синдрома на разбитото сърце” е вероятно неконтролируем прилив на катехоламините: адреналин, норадреналин и допамин в кръвния ток, последица от силен стрес и повишена ендокринна активност. Тези вещества се синтезират основно в надбъбречните жлези и централната нервна система, като силните емоции повишават нивата им и предизвикват драстични промени в сърдечната дейност и негативни реакции в тялото.

Как да се предпазим

Активната профилактика е единственият начин чрез здравословен живот, с разумна почивка, с усвояване на практики за поемане на контрол над поведението и овладяване на гнева да се запазят нервната система и сърцето в добро състояние.
Известно е, че най-добрата защита срещу болести на сърцето е спортуването. Разумните системни натоварвания поддържат сърдечните съдове еластични, нормализират кръвното налягане и телесното тегло. Не са необходими непосилни усилия за това ?- според експерти са достатъчни три-четири пъти в седмицата по 30 минути активни разходки на открито, занимания с йога, плуване, колоездене.
Ако все пак сърцето ви наистина е разбито от любов, то това е по-здравословният вариант, макар че сега това не ви се вярва.

Данните от статистиката показват,че:

и двата пола, за да се съвземат след любовна раздяла, избират добра дестинация за почивка;

дамите успокояват нервите си с пазаруване или спа-процедури;

по-голямата част от мъжете търсят компания на приятели за спорт, риболов или хазартни игри.


важно
При синдрома “разбито сърце” нивата на катехоламините са 2-3 пъти по-високи от тези при класически сърдечен пристъп и от 7-34 пъти по-високи от тези на здрав човек.

Състоянието настъпва внезапно и не може да бъде предотвратено. То се случва често при хора, видимо здрави и активни, които до този момент не са имали никога проблеми със сърцето.