28°C   София
 

Косата е важен атрибут за визията на съвременния човек. Преждевременното оплешивяване на предимно мъжката половина от човечеството се явява психологически проблем за голяма част от тях. За радост, съвременната медицина предоставя възможността този проблем да бъде решен завинаги. Новата коса расте, подстригва се, боядисва се и изглежда като истинска, защото тя е точно такава – взета от самия човек. На тази тема разговаряме с д-р Петър Костов, който е главен хирург по трансплантация на коса в „Клиниката за пластична хирургия д-р Николай Георгиев“.

Д-р Петър Костов е специализирал в един от най-добрите световни центрове по присаждане на коса на проф. А. А. Махарашвили. Той е на мнение, че всеки може да има косата, за която мечтае, и че днес това е въпрос на личен избор. Дава отговори на основните въпроси, свързани с процедурата по трансплантация на коса.

- Какво представлява присаждането на коса?

- Методът за трансплантация в нашата клиника е най-съвременната FUE техника, при която се вземат присадки (луковици на косми) чрез специален апарат от донорската зона – над ушите и под тила на пациента. Обработват се по специален начин и се трансплантират в желаната зона.

- Всички косми по тялото ли са подходящи за присаждане?

- При липса на достатъчно донорски материал в областта на главата могат да се използват космени фоликули от други части на тялото, като например гърдите и брадата. По този начин се постига по-голяма гъстота. Недостатъкът е, че тези косми имат различна структура и темп на растеж.

- Всеки човек ли е подходящ пациент за присаждане на коса?

- Да, всеки е подходящ за присаждане на коса, освен ако оплешивяването не е предизвикано от някакво заболяване. Тогава пациентът бива насочен към дерматолог, за да разреши здравословния си проблем. Това се уточнява по време на консултацията.

- Донор може ли да бъде друг човек?

- Донор могат да бъдат космени фоликули само от собственото тяло. Както при трансплантация на органи, така и при трансплантацията на коса не е възможно произволно да се вземат транспланти от един човек и да се поставят на друг, защото организмът на приемателя ще ги отхвърли.

- Кои са най-често срещаните форми на оплешивяване?

- Двама учени обединяват най-често срещаните форми на оплешивяване при мъжете. Те изобразяват зоните на олисяване в схема, в която всеки пациент би могъл сам да се припознае:

- Кой решава как да изглежда линията на новоприсадената коса?

- Има специални правила, които специалистът спазва, така че новата коса да отговаря на формата на лицето и линията на естественото окосмяване. Важно е след процедурата косата да стои естествено за съответната възраст. Съмнявам се, че някой би искал да изглежда смешен с новата си прическа.

- Изисква ли се специална подготовка преди процедурата?

- Няма изискване за някаква специална подготовка преди процедурата. На пациента се дават точни указания, които да спазва няколко дни преди присаждането на коса. Също така изискваме минимален набор от кръвни изследвания, които да ни ориентират за актуалното здравословно състояние.

- Каква поддръжка изисква присадената коса?

- По-специални грижи и внимание се изискват само през първата седмица. На пациента се предоставя режим, който трябва да спазва. Част от ограниченията са да не посещава сауна, да избягва изпотяване в областта на главата, както и прекомерно физическо натоварване. От втората седмица може постепенно да възстанови нормалния си ритъм на живот.

- Може ли да се боядисва присадената коса?

- Отново подчертавам, че това е собствена коса. Тя расте, подстригва се и без проблем може да се боядисва.

- Новата коса расте ли нормално?

- Да, като през първата година след процедурата расте малко по-бавно.

- Болезнена ли е процедурата?

- Не е болезнена. Работи се под локална анестезия. При нея има само чувство за допир, но не и за болка.

- Колко време отнема?

- Времетраенето зависи от броя на присадките, които трябва да се вземат и след това да се трансплантират, но винаги е в рамките на един ден. Не се налага нощуване в клиниката.

- След колко време се постига желаният резултат?

- Окончателният резултат се вижда след шест месеца. Към втори етап или повторна процедура, ако е нужно, се пристъпва най-рано след осем месеца, а най-добре след една година.

- Каква е грижата за новата коса?

- Освен определен режим се препоръчва и ползването на щадяща козметика. Нараняване на главата в този период или неглижиране на дадените указания може да доведе до необратима загуба на присадената коса.

- Споменахте, че Вие самият сте се подлагали на тази процедура. Бихте ли споделили за това?

- Да, докато работех в клиниката на проф. Махарашвили реших да се подложа и аз на тази процедура. Резултатът е отличен, а и това много ми помага в работата с моите пациенти, тъй като съм наясно как се чувстват по време и след трансплантацията, както и какви са техните очаквания и въпроси.

- Българинът често ли се подлага на подобна интервенция и наясно ли е с нея?

- Да, българинът е взискателен към външния си вид. Още повече, че оплешивяването е често срещано и сред младите хора. На консултацията давам съвсем ясни отговори на възможните въпроси от страна на пациента, тъй като за постигането на оптимален резултат взаимното разбиране и съдействие е от съществено значение.

- Необходими ли са някакви лишения след процедурата?

- Пациентът се лишава само от плешивостта си.

Пластична хирургия „Д-р Николай Георгиев”

София 1619, кв. Княжево

бул. "Цар Борис III" № 315

Записване за консултация 029571108Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Левски” изтегли възможно най-тежкия от възможните съперници за първия предварителен кръг в Лига Европа. “Сините” ще играят срещу словашкия “Ружомберок”. Останалите варианти бяха “Хибърниънс” (Малта), “Академия Пандев” (Северна Македония), “Сперанта” (Молдова) и “Зета” (Черна гора). В крайна сметка обаче “сините” отиват на своеобразен “розобер” в

Сингълът She is Killing You е на бандата Mind Trips, в която Алекс Раева (на снимката) е вокал. Преди време Мария Игнатова, с която са близки приятелки, ѝ дава текст за песен, който е написала. Алекс го показва на музикантите от групата и заедно пишат музиката. Когато парчето е готово, канят Мария Игнатова да участва в неговия видеоклип,

Снимка от Гренландия потвърди страховете за глобалното затопляне. Тя е направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни и показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см, на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия.