На читателския въпрос отговаря ендокринологът проф. Здравко Каменов от УМБАЛ "Александровска"

Захарният диабет има два вида усложнения – остри и хронични. Острите включват диабетната кетоацидоза, хиперосмоларните некетогенни състояния и хипогликемията. С подобрения гликемичен контрол и реанимационни грижи острите усложнения намаляват и са много по-рядко фатални от преди. За в бъдеще ще преобладават хроничните усложнения, които най-общо се разделят на две групи – макросъдови и микросъдови. Макросъдовите усложнения представляват увреждания на по-големите съдове, включително тези на сърцето, мозъка и крайниците по типа на ускорена и усложнена атеросклероза. Те могат да доведат до инфаркти, инсулти, ампутации и др. Микросъдовите усложнения засягат предимно очите (най-често диабетна ретинопатия), бъбреците (диабетна нефропатия) и нервната система в целия организъм (диабетна невропатия).

Диабетната ретинопатия е най-характерното усложнение на диабета в очите, макар че и други проблеми като катаракта, глаукома, макуларна дегенерация, отлепване на ретината и др. са по-чести при това заболяване. Уврежданията на ретината са свързани с промяна на най-фините кръвоносни съдове, при което те могат да се запушат от тромби и промени в стената им, а това от своя страна да доведе до кръвоизливи и образуване на нови съдове, които обаче са непълноценни и също могат да доведат до кръвоизливи. По-нататък могат да последват кръвоизливи в стъкловидното тяло, отлепване на ретината, намаление и загуба на зрение.

За недопускане, забавяне и ограничаване на тези промени в очите от много голямо значение е поддържането на оптимални нива на кръвната захар и на артериалното налягане, като целите за контрола им са съобразени с общото състояние на конкретния пациент. Много важно е очите да бъдат преглеждани от офталмолог редовно от петата година след диагностицирането на захарния диабет тип 1 и веднага при диагностицирането на дахарен диабет тип 2. Възможностите на клиничния преглед за установяване на промените в ретиналните съдове се повишават с изследването флуоресцеинова ангиография (цветна снимка). Основен метод за предотвратяване на усложненията на диабета в ретината е лечението с лазер. Използват се и лекарства срещу съдовия ендотелен растежен фактор.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*